“Ню имидж” се оплака, че инспектори по труда са нахлули с камера в киноцентъра

Американската компания “Ню имидж”, собственик на “Бояна филм”, разпространи оплакване в сряда и предупреди, че ще сезира прокуратурата и социалното министерство заради незаконна проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ).

Фирмата твърди, че директорът на ГИТ Тотю Младенов е нахлул в киноцентъра "Бояна" с камера, за да заснеме “активите, дейността и лицата, заети във филмопроизводството на "Ню имидж".

Снимането с камера не е сред правомощията на ГИТ и нарушава авторските и продуцентските права на продукциите на компанията, се казва в съобщението.

От ГИТ обаче отрекоха да са нахлували в киноцентъра, като уточниха, че инспекцията е опитала да направи проверка по сигнали на синдикатите за участието на деца във филмите на "Ню имидж".

От контролния орган посочиха пред Mediapool, че “Ню имидж” е отказала да пусне неговите инспектори, въпреки че по закон е длъжна да оказва съдействие. Американската компания не е разрешила и достъп до документацията си.

В съобщение на компанията се посочва още, че инспекторите на ГИТ били придружени от синдикалистите Мирослав Паскалев и Камен Костов, срещу които "Ню имидж" води дела за клевета, тъй като я обвинили в експлоатация на детски труд и корупция.

Според “Ню имидж” действията на ГИТ приличат на “административен произвол и на лов на вещици, организиран срещу компанията”.

В момента дейността на “Ню имидж” се проверява от прокуратурата, след като инспекция на социалното министерство е установила редица нарушения при наемането на деца за филмови снимки.

В началото на месеца ведомството установи, че непълнолетни и малолетни са били наемани с некоректни договори, но не уточни какви конкретни нарушения са констатирани.

То бе сезирано от Инициативния комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино и телевизионната индустрии, а твърденията на организацията, че децата работели при лоши условия и без разрешение на ГИТ, бяха категорично отхвърлени от компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?