Ню Йорк, Бостън, Детройт избират кметове, Ню Джърси и Вирджиния - губернатори

Биле Блазио

Кметски и губернаторски избори ще се състоят на няколко места в САЩ днес, предаде Асошиейтед прес.Стратезите и на двете водещи партии в страната, демократите и републиканците, се обединяват около мнението, че изходът от всички тези гласувания ще зависи повече от личността на кандидатите и регионални особености, отколкото от общите политически тенденции в Съединените щати, и че те няма да са кой знае колко показателни за съотношението на силите преди изборите за Конгрес догодина.

Безспорно най-голям интерес предизвикват изборите за кмет на Ню Йорк. Явен фаворит е Бил де Блазио, който се очаква да стане първият демократ, избран за градоначалник на "Голяма ябълка" от 1989 г. Негов съперник е републиканецът Джо Лота.

От 12 години кмет на най-многолюдния град в САЩ е милиардерът Майкъл Блумбърг, бивш републиканец.

Днес ще бъде сложен край на една епоха и в Бостън. От 20 години кмет на града е демократът Томас Менино, който се оттегля от поста. В Бостън надпреварата е между двама демократи - "синята якичка" Мартин Уолш и "бялата якичка" Джон Коноли.

Други кметски избори, които предизвикват особен интерес, са тези в Детройт - град, който обяви фалит по-рано тази година. Бившият директор на местна болница Майк Дъган е смятан за отявлен фаворит и може да стане първият бял градоначалник на Детройт от 1974 г. Негов съперник е чернокожият шериф Бени Наполеон. Който и от двамата да спечели, ще има силно ограничени правомощия, поне в началото на своя мандат, тъй като Детройт е в процедура на фалит.

Според проучванията на общественото мнение републиканецът Крис Кристи ще бъде преизбран за губернатор на Ню Джърси в надпревара със своята съперничка от Демократическата партия Барбара Буоно, член на щатския Сенат. Евентуалната победа на техен съпартиец в един клонящ към демократите щат може да засили убеждението сред част от републиканците, че прагматичният подход е отговорът на загубата на позиции от партията в национален мащаб.

В подкрепа на тази теза може да дойде и очакваната загуба на консервативния кандидат за губернатор на републиканците във Вирджиния Кен Кучинели. Фаворит в традиционно оспорвания щат е Тери Маколиф, бивш председател на Националния комитет на Демократическата партия.

Споделяне

Още от Свят