Ню Йорк е първият щат, приел по-строг режим за притежание на оръжие

Ню Йорк стана първият американски щат, който прие закон за ограничения на огнестрелните оръжия. Губернаторът на щата Андрю Куомо подписа новия закон по-малко от час, след като документът бе приет от доминираното от демократи щатско законодателно събрание, съобщиха световните агенции.

С промените се засилва контролът върху всички покупки на големи партиди оръжие.

Всички притежатели на огнестрелно оръжие са задължени да пререгистрират както автоматичните и полуавтоматичните карабини, така и всички пистолети и остарели видове автоматично и полуавтоматично оръжие.

Намалява се максималният брой на разрешените патрони в пълнителите от 10 на 7. Законът въвежда допълнителни мерки, за да не се допусне огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни лица.

Законът въвежда доживотна присъда без право на помилване за всеки, който причини смъртта на полицай на местопрестъпление или произшествие.

Очаква се примерът на щата Ню Йорк да бъде последван от щатите Мериленд и Делауер.

По-строгите мерки в Ню Йорк бяха приети часове преди президентът на САЩ Барак Обама да представи в Белия дом предложенията си за намаляване на престъпленията с използване огнестрелни оръжия. Всеобхватните мерки бяха подготвени от работна група, водена от вицепрезидента Джо Байдън.

Мерките започнаха да се подготвят след силния обществен натиск след трагедията в Нютаун, щата Кънектикът. Преди месец психически неуравновесен младеж застреля майка си, 20 деца и шестима преподаватели, след което се самоуби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?