Ню Йорк избира кмет, Вирджиния и Ню Джърси - губернатори

Бил де Блазио

Нюйоркчани са призовани да гласуват днес на избори за кмет на метрополията, на които сегашният титуляр на поста Бил де Блазио вероятно ще спечели втори четиригодишен мандат, предаде ДПА.

Около 4,3 милиона души имат право на глас. Те могат да избират между демократа Де Блазио, републиканката Никол Малиотакис и независимия консерватор Ричард "Бо" Дитъл.
Сред претендентите са и демократите Майк Толкин и Сал Албанезе, победени на първичните избори на своята партия, но решили да се явят като независими.

През септември Бил де Блазио, който си бе осигурил подкрепата на донори и синдикати, спечели първичните избори на демократите със 75 на сто от гласовете. Въпреки слабата му популярност сред обществото (повече от половината нюйоркчани казват, че той се справя зле или много зле с работата си) предизборните анкети сочат, че той има голяма преднина пред конкурентите си.

Един от големите успехи на настоящия кмет на Ню Йорк е въвеждането на безплатно едногодишно предучилищно обучение за всички 4-годишни деца в града, която програма ще се разраства. Той обаче стана обект на критики заради неизпълнени обещания от предишната кампания, сред които намаляване на броя на бездомниците в Ню Йорк и увеличаване на броя на достъпните жилища.

Във вторник предстоят и избори за губернатор в щатите Ню Джърси и Вирджиния.

 

Предполага се, че във Вирджиния демократът Ралф Нортъм ще победи Ед Гилеспи, републикански лобист и член на администрацията на бившия президент Джордж У. Буш. В надпреварата в Ню Джърси се очаква демократът Фил Мърфи да надделее над републиканката Ким Гуаданьо, понастоящем вицегубернатор на щата.

Ню Джърси традиционно е доминиран от демократите. Последните два пъти обаче жителите на щата избраха и преизбраха за губернатор републиканеца Крис Кристи. Впоследствие популярността на близкия до президента Доналд Тръмп Кристи спадна до рекордно ниски равнища.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?