Ню Йорк почете паметта на загиналите от атентата на 11 септември

Ню Йорк почете паметта на загиналите от атентата на 11 септември

Следобед българско време в Ню Йорк във вторник се проведе възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата срещу двете кули близнаци на Световния търговски център в Манхатън преди 6 години. Церемонията бе в парка "Зукати" в Долен Манхатън.

За първи път тази година възпоменателната церемония не е на самото място на трагедията, където вече се строят новите "Кули на свободата." Дотам се слизаха по специална рампа само членове на  семействата на загиналите, за да положат цветя в памет на близките си.

Близки на жертвите, както и полицаи и пожарникари, отзовали се първи в помощ на пострадалите, прочетоха имената на загиналите. Някои от тях са имали за последен път рожден ден на тази дата преди шест години, към всички се отправят думи на благодарност за щастливите години, прекарани заедно, деца на жертвите си спомнят последни моменти със своите трагично загубени родители.

В цял Ню Йорк църквите отбелязаха с камбанен звън трагичната годишнина, а на залез слънце бяха запалени т.нар. светлини на възхвала, които ще останат през цялата нощ до изгрева на 12 септември.

Успоредно с основната церемония, по всички полицейски управления и пожарникарски команди се провеждаха възпоменателни церемонии от колеги на изпълнили дълга си и отдали живота си на 11 септември преди шест години огнеборци и служители на реда.

В София в свое изявление, разпространено от посолството на САЩ, американският посланик Джон Байърли каза: „Преди шест години американците и европейците бяха обединени от скръбта, а днес ние сме отново обединени в решимостта ни да победим тези, които отнемат невинен живот, които искат да заменят толерантността с нетърпимост”.

Церемония по повод на шестата годишнина от атентатите се проведе в столичната катедрала „Света Неделя”. „Ние избрахме църквата "Света Неделя", за да отбележим този ден, защото помним, че това е мястото на една от най-ужасните терористични атаки през 20-ти век”, е казал посланикът. „Днес "Света Неделя" символизира всичко, което терористите мразят - вярата и надеждата в сърцето на един свободен народ”, е допълнил той.

Посланикът благодари на всички българи, които са изразили съчувствие. Той определи българите като добри приятели и съюзници,  като хора, с които "споделяме ценности".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?