Ню Йорк съди фондацията на Доналд Тръмп заради съмнителни сделки

Доналд Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе дело срещу Доналд Тръмп, три от децата му и фондацията му навръх рождения му ден, съобщиха световните агенции.

Главният прокурор Барбара Ъндърууд обвини фондацията на Тръмп и нейните директори, че са  работили за личните и бизнес интереси на сегашния американски президент в продължение на повече от десет години. 
 
Според обвинението "Фондация Доналд Дж. Тръмп" е позволила на служителите си да улесняват незаконни сделки на организацията със себе си.
 
”Фондацията е ползвана за плащания на господин Тръмп, които нямат нищо общо с благотворителността. Тя не е била нищо повече от тетрадка за отбелязване на плащанията от г-н Тръмп или неговите компании към организации с нестопанска цел, независимо от тяхната законност", посочи Ъндърууд в изявление.
 
"Не е това начинът, по който трябва да функционират частните фондации”, добави тя.
 
Децата на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, също са обвинени.
 
Ню Йорк настоява за възстановяване на 2.8 млн. долара плюс глоби, 10-годишна забрана за Тръмп да изпълнява ролята на директор на организация с нестопанска цел в Ню Йорк, както и едногодишна забрана за децата му.
 

Отдавна беше ясно, че семейната фондация на Доналд Тръмп не е щедра и етична благотворителна организация, а просто още един от неговите трикове. Това пише "Ню Йорк таймс". Според изданието Тръмп е назовал фондацията така както назовава своите сгради - използва името си, за да трупа приходи, които после изразходва до голяма степен за своя изгода.


Вестникът припомня, че през 2016 г. журналистическо разследване е установило, между другото, че най-голямото дарение за фондацията в размер от 264 631 долара е било изразходвано за ремонт на фонтана пред нюйоркския хотел "Плаза", собственост на Тръмп. Той не е внасял лични средства във фондацията от 2008 г. - разчитал е само на благосклонността на други хора, които са си мислели, че подкрепят, например ветераните от войните. Освен това, продължава нюйоркското издание, Фондация "Тръмп" нееднократно е била сравнявана с Фондация "Клинтън", за която (въпреки справедливите съмнения за двойствената роля на Бил и Хилари Клинтън като филантропи и политици) е установено, че е почтена благотворителна организация, занимаваща се със здравеопазването по света и вероятно е спасила живота на милиони хора.


Вестникът предрича, че това е само началото, защото главният прокурор на Ню Йорк има правомощията да внася обвинения само по гражданското право срещу организации като Фондация "Тръмп". Тя не може да предявява например криминални обвинения за финансови нарушения в предизборна кампания, но е пратила до Федералната данъчна служба и Федералната изборна комисия подробни и изчерпателни данни, които може и трябва да породят по-нататъшни разследвания. Така че Доналд Тръмп, който вече има грижи около няколко разследвания за връзки на предизборния му екип с Русия и евентуалните престъпни действия на неговия личен адвокат Майкъл Коен, скоро може да се озове в още по-големи затруднения, предрича "Ню Йорк таймс".


Фондацията "Тръмп" е била една голяма измама - "какъв шок", извежда в заглавие "Вашингтон пост". Според вестника съществуват "две нива от контекста", в които човек трябва да вникне, за да разбере обвинителния акт от Барбара Ъндъруд.


Първото е, че повечето известни факти свидетелстват, че Фондация "Тръмп" е в основата си измамна и средство на Тръмп да прави сенчести дарения, да плаща дълговете си с чужди пари и да си купува гигантски картини. Например Тръмп е трябвало да плати глоба за незаконното внасяне на 25 хиляди долара по сметката на политическа група, свързана с главния прокурор на Флорида Пам Бонди. Това е станало тъкмо по времето, когато Бонди е трябвало да реши дали да разследва Университета "Тръмп" за измама. После в отчета на Тръмповата фондация въпросната сума бива вписана като дарена на фондация в щата Канзас с подобно име, но която пари не е получавала. А освен това законът забранява на благотворителни организации да даряват пари на политически групи, подчертава вашингтонското издание.


Второто ниво от контекста е, че всичко това оприличава Фондация "Тръмп" с всичко останало, което Тръмп е правил през своята кариера на бизнесмен. Единствената причина никой да не знае какво наистина представлява тази фондация, преди Тръмп да се кандидатира за президент, е в това, че никой не си е дал труда да се взре. А когато това бе направено, веднага стана ясно, че фондацията доста прилича на измама. И човек може да си каже същото за цялата бизнес кариера на Доналд Тръмп, заключава "Вашингтон пост".

 
Тръмп очаквано отхвърли обвиненията в характерния си стил.
 
"Нелепите демократи в Ню Йорк правят всичко възможно, за да ме съдят за фондация, която спечели 18 милиона и 800 хиляди долара и даде за благотворителност повече пари, отколкото спечели – 19 милиона и 200 хиляди долара", коментира той в Туитър.
 
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?