Ню Йорк се изправя срещу заплахата от ебола

Засилен контрол по летищата, извънредни мерки в болниците, успокоителни изявления на властите. Ню Йорк е на бойна нога, заплашен от ебола - вируса, взел в сряда първата си жертва в САЩ - в Тексас, пише в петък в кореспонденция от града агенция Франс прес.

Американските телевизии отразяват обширно мерките, свързани със страха от този вирус, убил вече 3900 души в Западна Африка.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио свика в четвъртък "подготвителна сбирка за ебола", на която разисква различни сценарии с представители на всички служби, действащи по въпроса - спешната помощ, полицията, пожарникарите, болниците, съдебните медици и др.

"Няма причини за безпокойство - наблегна той. - Няма случаи на ебола в Ню Йорк. Дори някой да развие съответните симптоми, "имаме ясен план как да се справим с положението", добави Де Блазио. И заяви, че градът-вселена с 8,3 милиона жители, най-големият в САЩ, е "подготвен особено добре" за случая.

"Лекарите, болниците и служителите от спешната помощ са обучени да откриват заболяването и да изолират всеки заразен възможно най-бързо", увери той.

Сайтът на кметството вече предлага информация и съвети във връзка с еболата на всички нюйоркчани, на университетите, училищата и забавачниците, помества и препоръки за здравните специалисти.

При откриване на заболели от ебола те ще бъдат лекувани в манхатънската болница "Белвю". В сряда тя покани местни журналисти да разгледат стаите със стъклени врати за изолация на инфекциозно болни, както и защитните дрехи на персонала.

"Правим всичко, което е по силите ни; смятаме, че сме готови", заяви д-р Рос Уилсън от градската служба по здравеопазването и болниците, който инспектира местните лечебни заведения.

С цел да се провери как ще реагира персоналът на 11-те обществени болници в Ню Йорк - ще действа ли според приетия план, в спешните отделения бяха изпратени дори мними болни, оплакващи се от главоболие, стомашни болки и треска: симптомите на ебола.

Телефонистките от номер 911 - за спешни повиквания, също са обучени специално да разпознават възможни болни чрез насочващи въпроси.

Ню Йорк не е оставил незабелязана грешката, допусната в Далас - там Томас Ерик Дънкан, пациентът, починал в сряда, бе първоначално изписан и пратен у дома си, макар в болницата да се знаеше, че пристига от Либерия (където е бил заразен с ебола).

Според д-р Уилсън тренировките и симулативните игри, провеждани вече три седмици, ще намалят риска от подобни грешки.

И още една мярка за сигурност: от събота летище "Дж. Ф. Кенеди", основното международно летище в града, засилва проверките на пътниците, пристигащи от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - най-тежко засегнатите африкански страни. Става дума едва за няколко десетки души дневно, а миналата година пътникопотокът през това летище е стигнал 50,4 милиона души.

Макар и вече проверени при излитането, те ще трябва занапред, щом пристигнат, да попълват въпросник за оценка на здравето. Ще им се мери и температурата. Ако имат треска или анкетата покаже, че може да са заразени, ще бъдат насочвани към специалист от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията. Той отново ще измери температурата им (безконтактно) и ще прецени дали да ги препрати в болницата "Белвю".

Джей Еф Кей е първото от общо пет летища, което въвежда подобен контрол. Идната седмица ще го последват Нюарк - друго летище, обслужващо Ню Йорк, Вашингтон-Дълес Интернешънъл, Атланта и Чикаго.

Тези мерки обаче не вдъхват спокойствие на всички. Близо 200 хигиенисти, почистващи самолетите на летище "Ла Гуардиа" в Ню Йорк, обявиха например в сряда кратка стачка, разтревожени от възможните рискове. Преминали обучение на другия ден, те се очаква да подновят работа, пише Франс прес.

По БТА

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?