Ню Йорк си спомня минало, което му се ще да забрави

Ню Йорк си спомня минало, което му се ще да забрави

Толкова много се изписа за 11 септември, че всички забравиха за деня след него, пише "Ню Йорк таймс”осем години, след като сградите на Световния търговски център бяха взривени от терористите на "Ал Кайда".

В центъра на Ню Йорк пожарите продължаваха да горят, издигаха се стълбове дим, миризмата още не се бе разнесла.

Това бе един унизен и уплашен град, където възможностите за разрушение бяха измервани наново. Денят бе 12 септември 2001 г. Следващият ден . . . Сега той е забравен, пише изданието.

Вестникът припомня как нюйоркчани са си представяли, че градът им ще се превърне в крепост, по чиито улици ще патрулират войници, че нито един турист няма да се върне, че никой няма иска да работи повече в небостъргачи, че опустошената противопожарна служба, която даде 343 жертви, няма никога да се възстанови. Осем години по-късно, тези предположения са покрити с паяжина спомени, които никога не се превърнаха в реалност, обобщава "Ню Йорк таймс".

Ако говорим за Манхатън, в деня след атентатите се смяташе, че Ню Йорк никога няма да приюти отново куп важни институционални центрове заради опасността от тероризъм. "Американ експрес" обаче запази централата си на югозападния ъгъл на "кота нула", "Върайзън" окупира североизточния, а "Голдман Сакс" се настани на северозападната страна. Празен е само югоизточният ъгъл, където трябва да се издигне най-високата сграда в страната, коментира вестникът.

Американците са на почти 3 хил. дни от атентатите на 11 септември 2001 г., които срутиха Световния търговски център и причиниха смъртта на 3 хил. души. Горе долу толкова време бе необходимо на "Ал Кайда" за да се прегрупира след първия неуспешен опит да свали кулите-близнаци през 1993 г., отбелязва на страниците си "Вашингтон таймс".

И докато бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани казва, че не минава и ден без да помисли за 11 септември, за повечето американци онова ясно, слънчево септемврийско утро изглежда сякаш преди цяла вечност, честно казано, нещо, което искат по-скоро да забравят.

"Нормално е – с времето спомените на хората избледняват. Важното е да осъзнаят, независимо дали си го спомнят толкова ясно, че случилото се не е част от нашата история, а част от настоящето ни,” заяви Джулиани.

"Същите сили, които ни атакуваха на 11 септември, продължават да действат, планират и заговорничат. Това е проблем, който още не сме разрешили и по-добре да запомним някои от поуките, които си извадихме", казва той.

Джулиани и бившият министър на вътрешната сигурност Том Ридж бяха сред републиканците в епицентъра на най-голямото терористично нападение в американската история и последствията от него. В свои интервюта за медиите те призоваха американците да подкрепят президента демократ Барак Обама за войната в Афганистан.

"Дори всичките му политически съюзници да го изоставят, аз ще застана зад него по въпроса за Афганистан," каза "кметът на Америка".

"Ясно е, че когато талибаните управляваха в Афганистан те отвориха вратата за "Ал Кайда", която използва страната за база за своите действия. Не смятам, че можем да си позволим лукса на самодоволството" заяви на свой ред Том Ридж.

Осмата годишнина от терористичните атаки срещу Световния търговски център в Манхатън ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония, съобщават агенциите.

Вицепрезидентът Джо Байдън ще пристигне в града, за да отдаде почит на жертвите от 11 септември 2001 година, а президентът Обама ще се присъедини към семействата на загиналите при атаките срещу Пентагона, за да почете заедно с тях паметта на близките им, станали жертви на най-големия терористичен акт в историята на САЩ.

В Ню Йорк членове на семействата и оцелели от атентата ще се съберат в Закоти парк, който се намира точно срещу мястото, където се издигаха кулите-близнаци. Те ще почетат с минута мълчание точното време, в което всяка от кулите се срути преди осем години на този ден.

По същото време, в църквата Сейнт Пол, която се намира близо до мястото на трагедията и в която много от спасителните екипи намираха място за отдих и възстановяване през 2001 година, ще бъде отслужена молитва за жертвите.

В църквата също така е изграден шестметров лабиринт, който символизира спасението и утехата. През него ще преминават посетителите, за да се отдадат на спомени и почит към

загиналите. По времето на минутите мълчание от църквата ще прозвучи камбана, произведена във Великобритания и дарена като израз на съпричастността на страната към трагичната смърт на жертвите от терористичните атаки.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?