"Ню Йорк Таймс": "Безизходица в България с организираната престъпност"

"Ню Йорк Таймс": "Безизходица в България с организираната престъпност"
Министър председателят Бойко Борисов, дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви и Златомир Иванов - Златко Баретата са герои на статия във вестник "Ню Йорк Таймс", озаглавена "Безизходица в България с организираната престъпност" и посветена на българската криминална действителност и съдебната система.

Когато новият левент премиер на България Бойко Борисов взе властта, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но човекът, наричан Батман, сега е тестван от слабото правораздаване, което този месец оправда двама мъже, смятани за водачи на собствена силова банда, и пусна от ареста трети мъж, считан за криминален бос, пишат авторите на статията Матю Брънуосър и Дорийн Карвахал.

Те припомнят, че Златко Баретата, отличаващ се с многото си татуировки и обвинен за убийство и наркотрафик, е поставен под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища. След това съдът насрочи ново дело, защото един от съдебните заседатели бе арестуван за детска порнография.

Това е най-новият случай на оневиняване и поредната проява на снизходително отношение към хора, обвинявани в участие в организираната престъпност в една страна, зарекла се да изкорени корупцията, за да си извоюва членство в ЕС през 2007 г. Тези случаи се превърнаха в бойно поле между правителството и съдебната власт, която не успя да осъди дори един единствен по-важен заподозрян за престъпления в сферата на организираната престъпност, се казва в публикацията.

Тъмният подземен свят на мутрите в България се изнервя, пише вестникът, като припомня публикации в българската преса, че престъпна банда е обявила награда от 400 000 евро за главата на премиера. Новината дойде малко след като съдът в Кюстендил произнесе оправдателна присъда на братята Галеви, обвинени, че са ръководели жестока престъпна група, замесена в измами, рекет и изнудване, пише "Ню Йорк таймс". Този случай беше внимателно следен от ЕС и премиерът открито го нарече проверка за държавата.По-нататък се отбелязва, че Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, са бивши полицаи, станали нарицателно за "Галевизацията"- "възможността престъпниците да действат безнаказано и да манипулират българската държава, политиците, общинските и съдебните власти“.

Двамата бизнесмени са феодали на 44-хилядния град Дупница, наричан Галевград. Двамата официално действат като съветници на кмета и държат разнообразни бизнеси в града в сферите на строителството, сметопочистването, превозите и хазарта.

Заради нерегламентираните си контакти с тях през 2008 г. бившият вътрешен министър Румен Петков бе замесен в скандал. Петков бе обвинен в протежиране на мафиотския трафик на амфетамини от тогавашния шеф на антимафиотското звено в българската полиция и настоящ шеф на митниците Ваньо Танов. Тогава Петков подаде оставка като министър, а сега е народен представител.

Галеви бяха арестувани през декември 2008 г. при шумна полицейска операция, но през юни 2009 г. бяха освободени, за да правят кампанията си за парламентарните избори. Те се възползваха от разпоредбите на българския Наказателен кодекс, позволяващи да бъдат временно спирани делата срещу регистрирани кандидат – депутати. Така действа и Александър Томов, чието дело за корупция беше отложено по същите причини, отбелязва още изданието.

Тези кандидат-политици не влязоха в парламента, но действията им породиха въпроса какво щеше да се случи с делата срещу тях, ако те бяха спечелили и бяха получили имунитет, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Адвокатът на Галеви Емил Велинов определи клиентите си като "двама бизнесмени и жители на Дупница, изправени пред всеобща завист". "Никой не харесва успелите хора", обяснява защитникът, според когото никой не зачита благотворителната дейност на братя Галеви.

Български анализатори обаче не са изненадани, че провинциални съдии са оневинили братя Галеви.

Противното би означавало да напуснат града, смята Тихомир Безлов от ЦИД, който описва ролята на "братята" като местни "феодали".

В статията се припомня, че прокурор Бисер Кирилов е представител по време на процеса свидетели, според които Галев и Христов са завзели контрола над Дупница чрез силови банди, които са упражнявали насилие срещу всеки, който отказва да им се подчини.

В статията се споменават осъдителните присъди на трима души, свързани с братя Галеви и се припомня, че в единият случай става дума за 6-месечна пробация на човек, пребил сина на разследващата журналистка от вестник "Струма" Лидия Павлова. Самата тя бе свидетел на обвинението срещу братя Галеви, въпрекиче очакваше оневиняването на бизнесмените, отбелязват журналистите в края на статията си. Цитират и думите на Павлова от интервю, взето с нея по телефона, в което тя казва, че не може да търпи несправедливостта, че не е единствената в България, че има много хора, които са били пребивани. Тя допълва, че няма кой да помогне на тези хора, защото институциите стоят зад техните нападатели.

Споделяне

Още от България