"Ню Йорк таймс": Бомбите в Бостън са направени да убиват и осакатяват

"Ню Йорк таймс": Бомбите в Бостън са направени да убиват и осакатяват

Бомбите в Бостън са били заредени така, че да осакатяват, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде БТА.

Взривните устройства убиха трима души и раниха над 180 на маратона в Бостън в понеделник. Устройствата най-вероятно са били елементарни, направени от обикновени кухненски тенджери под налягане, но са били пригодени така, че да изстрелят остри метални осколки по намиращите се в обсега на взрива и да ги осакатят тежко, посочва изданието, като се позовава на представители на правоохранителните органи.

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че взривните устройства веднага били разпознати от експерти по борба с тероризма като тип, лансиран от Ал Кайда за използване от нейни агенти по целия свят.

Подобни устройства са били използвани при атентати с много жертви в редица страни от Близкия изток през Югоизточна Азия до Северна Африка.

Простотата на бомбите и най-обикновените компоненти, използвани за направата им, усложняват задачата да се определи дали са дело на международен терорист, на местен екстремист или на недоволен гражданин, казват експерти, на които се позовава изданието.

На мястото на взрива са намерени улики, но разследващите все още нямат следа към евентуален извършител или мотив.

Нападение срещу начина на живот на Америка, пише в своя коментарна статия по темата в. "Цайт". Акцентира се върху място, което заема маратонът за американците.

Третата жертва на взривовете, проехтели онзи ден преди финалната линия на бостънския маратон, е китайска студентка, учила в Бостън. Самоличността ѝ не се съобщава по молба на семейството, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки китайското консулство в Ню Йорк. Жертвата е гледала с приятели финиширането на участниците в маратона.

Сред ранените също има китайски гражданин. Той е опериран и състоянието му е стабилно.

Другите две жертви на атентата са американци - осемгодишно момче и 29-годишна жена. 183 души бяха ранени, част от тях - много тежко. По данни на телевизия Си Ен Ен 89 от пострадалите са изписани от болница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят