"Ню Йорк таймс": Италия даде на глобалната икономика още една гигантска неизвестна

Ройтерс: Европа понесе удар от италианския референдум

Клон на банка Монте дей Паски ди Сиена в Рим

На глобалните пазари не им липсваха рисковани неизвестни. Италия току-що добави още една, пише във вторник американският всекидневник "Ню Йорк таймс“.

В неделя италианските избиратели отхвърлиха конституционни промени за по-ефикасна работа на правителството и по-лесно съживяване на затруднената икономика и с това засилиха тревогите, че италианските банки може да бъдат сполетени от бедствие. Те придадоха нова сила на безпокойствата за издръжливостта на еврото и за възможностите за една по-обхватна европейска икономическа интеграция. Италианските избиратели също така засилиха усещането, че Европа е земя за разочароващ икономически растеж, политическа дисфункционалност и засилващ се популизъм, отбелязва изданието.

От близо едно десетилетие 19-те страни от еврозоната залитат от една криза в друга, без ефикасно решение. Валута, която бе създадена да обедини противниците от Втората световна война вместо това породи нови разделения - между кредитори и кредитополучатели, между Северна Европа и Средиземноморието.

В година, в която Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, а американците избраха Доналд Тръмп за свой следващ президент, Италия даде своя принос към глобалния популистки бунт. На този фон очертанията на световната икономика сега стават неясни, пише "Ню Йорк таймс".

Решението на британците да гласуват за Брекзит заплашва да разцепи най-големия общ пазар в света. Победата на Тръмп в САЩ дава власт над най-голямата световна икономика на човек, който заплаши втората най-голяма, Китай, с търговска война. Падането на италианския премиер Ренци отваря възможности за популисткото Движение "Пет звезди", което се стреми да извади Италия от еврозоната и да премахне ограниченията над държавните разходи.

Избирателите очевидно не пожелаха да дадат повече правомощия на Ренци. Сега те ще бъдат представлявани от някой с дори по-малки правомощия в области от голямо значение: Брюксел и Берлин.

Затъналите в дългове европейски нации отдавна изтъкват, че товарът им ще олекне ако могат да харчат повече пари, за да стимулират по-бърз икономически растеж.

Обаче Европейският съюз, начело с Германия, се позовава на правила за ограничаване на разходите на правителства с големи дългове. Вместо това, казват Брюксел и Берлин, тези страни членки трябва да извършат структурни реформи, да премахнат защитни мерки в трудовото законодателство и да ограничат размера на пенсиите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В Италия, както и във Великобритания, стана очевидна опасността да се прави референдум по един въпрос - той може да стане за избирателите възможност да изразят недоволството си от куп други неща, пише в. "Таймс".

Според британския всекидневник Ренци е загубил, защото за близо три години не е съумял да подобри материалното благосъстояние на мнозинството италианци, а предлаганите на референдума промени не решаваха проблема им.

Британският в. "Гардиън" пише, че въпреки радостта, с която резултатът от референдума бе посрещнат от обявяващите се против върхушката популисти, е прибързано да се смята, че поражението на Матео Ренци е нов евроскептичен пирон в ковчега на Европа. Нищо не сочи, че италианците са се изказали именно против Европейския съюз, пише вестникът.

"Популистите в Европа винаги се опитват да превърнат всяко гласуване във вот за или против ЕС. Те грешат и ще загубят", цитира "Гардиън" думите на европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Коментаторът на в. "Файненшъл таймс" Гидиън Рахман смята, че дългосрочните последствия от решението на италианците сериозно ще застрашат съществуването на Европейския съюз. За разлика от Великобритания, Италия е една от шестте страни основателки на ЕС. Докато Великобритания винаги бе смятана за най-големия евроскептик сред страните от ЕС, Италия, напротив, традиционно се отнасяше с ентусиазъм към идеята за обединена Европа, изтъква Рахман.

Отношението на Италия към ЕС обаче коренно се промени заради дългата икономическа стагнация на страната, кризата на европейската валута и тревогите от незаконната имиграция, отбелязва вестникът.

Възможно е Ренци да се окаже един от последните италиански премиери, които са изразители на традиционни проевропейски настроения, пише Рахман.

Освен това Италия, за разлика от Великобритания, е член на еврозоната. Поради това, макар и Брекзитът да е болезнен и сложен процес, той няма да сложи край на единната валута и няма да предизвика финансова криза. Веригата от събития, задействани от загубата на Ренци на референдума, обаче може да предизвика и двете, отбелязва "Файненшъл таймс".

Ройтерс: Европа понесе удар от италианския референдум

Оглушителното "не" от италианските гласоподаватели на референдума за конституционната реформа, свикан от премиера Матео Ренци, не беше отхвърляне на ЕС или на единната европейска валута, както смятат ликуващите популисти от целия блок, пише Ноа Баркин от Ройтерс.

Но вотът, който ще отстрани Ренци от поста му, наистина е значително поражение за Европа в момент, когато лидерите ѝ се мъчат да намерят смислен отговор на Брекзит, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и на икономическите си проблеми.

С един замах италианското "не" добави още една страна към списъка на държавите от ЕС, които най-вероятно ще бъдат заети с вътрешните си проблеми през 2017 - годината, в която холандците, французите, германците, а вероятно и британците, ще отидат до урните.

Наред с това то изпраща предупреждение към другите европейски реформатори като Франсоа Фийон, консервативния водещ кандидат за президентския пост във Франция, който обеща поне пет референдума за утвърждаване на вътрешнополитическата му програма, ако бъде избран през пролетта. В по-близка перспектива въпреки сравнително спокойната реакция на финансовите пазари вчера, вотът ще задълбочи притесненията от недофинансирания банков сектор и икономическото бъдеще на третата по-големина държава от еврозоната.

Това на свой ред може да усложни сметките на Европейската централна банка, която в четвъртък ще решава бъдещето на спорната програма за изкупуване на облигации, добавя авторът на Ройтерс.

"Засега това няма да върне Италия към кризата", заявява пред агенцията Марсел Фрацшер, ръководител на Германския институт за икономически изследвания в Берлин и бивш високопоставен служител в ЕЦБ. "Но означава изгубено време за една страна, изправена пред огромни проблеми с банките си, огромен държавен дълг и висока безработица. Съществува сериозен риск, че ходът на реформата сега ще се забави."

След като гласуването за Брекзит имаше лош изход за Дейвид Камерън през юни, за втори път тази година лидер на голяма страна членка на ЕС обвърза бъдещето си с резултата от референдум и загуби - факт, за който се вкопчиха евроскептичните пропагандатори в блока. "Италианците отхвърлиха Ренци и ЕС", коментира в Туитър лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. "Това гласуване ми изглежда повече против еврото, отколкото за конституционни промени", добави Найджъл Фараж от Партията за независимост на Обединеното кралство.

Но за разлика от Великобритания, анкети показват, че солидно мнозинство от италианските гласоподаватели са за ЕС и еврото. Те бяха насърчавани да гласуват с "не" от всички големи партии в Италия с изключение на Демократическата партия на Ренци. По тази причина неговото поражение, което той претърпя в деня, в който австрийските избиратели отхвърлиха крайнодесния кандидат за президент на балотажа, не прилича толкова на отхвърляне на Европа и на политическата върхушка, а по-скоро на сериозни грешки в сметките от страна на Ренци, пише Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа