"Ню Йорк таймс": Изборите в България са разочарование за Путин

Българите гласуваха за запазване на европейската идентичност, коментира АП

"Ню Йорк таймс": Изборите в България са разочарование за Путин
Изборите в България изглежда са разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опита да използва разделенията в ЕС, за да засили влиянието на Русия, особено в страна като България, която беше един от най-близките съюзници на Съветския съюз, коментира вестник "Ню Йорк таймс".
 
Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори.
Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс”.
 
Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии. Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва 
 
Изборите се състояха в много трудно време за България, страна със 7.2 милиона жители, която е член на ЕС от 10 години и на НАТО от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайки между Изтока и Запада.
 
Разделенията в Европа за мигрантската криза и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз усложниха този баланс. Избирането на президента Тръмп, който отправи критики към ЕС и НАТО и изрази възхищение към Путин, засилиха предизвикателствата.
 
Борисов ще има стабилизираща роля
 
За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл. 
 
В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише в заключение "Ню Йорк таймс".
 
Москва даде знак, че ако социалистите дойдат на власт, Русия ще възобнови проекта "Южен поток" за доставяне на руски природен газ на Европа през българското черноморско пристанище Варна, пише "Файненшъл таймс". 
 
Вестникът отбелязва и за друг знак - за възобновяване на проекта за строеж на нова атомна електроцентрала в Белене, на който Борисов се противопоставяше в миналото. 
 
Победа на социалистите би била голяма геополитическа промяна 
 
Българската десноцентристка партия печели парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. 
 
Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл".
 
Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър за страната. България ще остане видима част от Европейския съюз, казва той.
 
Българските избори се следяха внимателно, за да се добие представа доколко общественото мнение в Източна Европа гледа благосклонно на нормализирането на връзките с Русия, която продължава да е подложена на санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва всекидневникът и напомня за културните и исторически връзки между България и Русия.
 
"Уолстрийт джърнъл" посочва, че в последно време в България се наблюдава политическо разместване на пластовете и отбелязва, че вчерашните избори са третите за четири години. Партиите, които искат по-близки връзки с ЕС, сe фрагментираха, а националистите, гневни от потока от мигранти през България напът за по-богатите европейски страни, са умножили местата си в парламента. 
 
Политиците, които се обявяват за не толкова агресивна позиция по отношение на Русия, бележат възход, в частност - президентът на страната Румен Радев.
 
Победа на социалистите, които подкрепиха Радев за президент, би била голяма геополитическа промяна за Европа. България се превръща във все по-стратегическа държава за ЕС заради границата си с Турция, по която сега има ограда, за да не могат имигранти да влизат незаконно в Европа. През януари догодина страната ще поеме ротационното председателство на съюза, подчертава вестникът.
 
Макар и победени обаче, социалистите накараха управляващата партия ГЕРБ да заеме позиция, по-близка до Русия. По време на кампанията лидерите на ГЕРБ нееднократно обещаваха подобряване на отношенията както с Вашингтон, така и с Москва, пише "Уолстрийт джърнъл".
 
Коментирайки резултатите от парламентарните избори, агенция Блумбърг отбелязва, че доброто представяне на партията на Бойко Борисов може би отчасти се дължи на твърдата му позиция по време на кампанията към съседна Турция.  
 
"Велт": Българите се чувстват изоставени от ЕС 
 
Германският вестник "Велт: коментира, че Борисов е спечелил поредни парламентарни избори в България, но съставянето на третото му правителство вероятно ще е сложна задача.
 
Това бяха третите избори за четири години в България. Много партии в най-бедната страна на Европейския съюз се опитаха да се харесат на избирателите, които се чувстват изоставени от общността. Освен бъдещето на ЕС сред основните теми в предизборната кампания бяха влиянието на Русия и Турция, както и въпросът за бежанците, отбелязва изданието.
 
Вестник "Ханделсблат" отбелязва, че се очаква ГЕРБ да се коалира с Обединените патриоти, които се наредиха на трето място. Възможността за "голяма коалиция" по германски модел е изключена, както дадоха да се разбере още през предизборната кампания Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, чиято партия остана втора на изборите. 
 
Наблюдатели обаче допускат, че тези твърди позиции биха могли да се променят предвид напрежението със съседна Турция и бежанския проблем, изтъква изданието.
 
София остава свързана със Запада 
 
Асошиейтед прес коментира от своя страна, че ако изборните резултати се потвърдят, това ще означава подкрепа за запазване на европейската идентичност на България, пише агенция в кореспонденция от София.
 
Бившият премиер Бойко Борисов обяви победа за неговата партия ГЕРБ и заяви, че има готовност бързо да състави правителство, посочва ДПА. Борисов иска България, която е член на ЕС и НАТО, да остане твърдо свързана със западните си съюзници.
 
Лидерката на социалистите Корнелия Нинова призна поражението на партията си, но каза, че БСП ще се опита да състави управляваща коалиция, ако ГЕРБ не успее да събере мнозинство в парламента, добавя ДПА.
 
Бившият премиер консерватор Бойко Борисов извоюва победа на изборите над социалистите, които искат сближаване с Русия, отбелязва Франс прес. В кампанията за тези трети парламентарни избори през последните четири години доминираха международни теми - напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми, тревожещи избирателите - ендемичната корупция и ниския жизнен стандарт в най-бедната страна от Европейския съюз.
Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017