"Ню Йорк таймс": Израел цинично подкрепя антисемитските атаки на унгарския премиер срещу Джордж Сорос

Бенямин Нетаняху

Израел играе цинична игра с подкрепата си за антисемитските атаки на унгарския премиер Виктор Орбан към Джордж Сорос, пише "Ню Йорк таймс" по повод посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Унгария. Оцелелият от Холокоста милиардер филантроп години наред избягваше да прави дарения, свързани с Израел, и чак през 2008 г. започна да финансира една миролюбива произраелска група в САЩ, а после и две организации в Израел - едната правозащитна, а другата - противник на окупацията на територии. Така той дразнеше израелските власти, които впоследствие полагаха усилия да делегитимират тези две организации, припомня вестникът.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повиши залога в тази вражда миналата седмица, когато неговият външен министър подкрепи пропагандната кампания на унгарските власти срещу Сорос и се присъедини към заклеймяването на богаташа. Това противоречеше на предишни критични изказвания на израелския посланик в Будапеща срещу белязаната от антисемитизъм кампания на кабинета на Орбан срещу Сорос и неговата подкрепа за бежанците и мигрантите.

Хуманитаризмът и универсализмът на Джордж Сорос са израз на еврейската идентичност след Холокоста, която е анатема за твърдолинейния национализъм на коалицията, оглавявана от Нетаняху. Тази коалиция се е прилепила до класическа ционистка мисия, която се стреми да сложи край на антисемитизма и съществуването на диаспора чрез събирането на всички евреи в историческите земи на Израел.

Както в случая с Унгария, Нетаняху все повече сближава Израел с нелиберални и автократични страни като Русия, Турция и Египет. Крайният цинизъм на тези съюзи е видим и в желанието на Нетаняху да толерира антисемитизма на десния националистически лагер в света, което би подпомогнало каузата за Велик Израел, констатира нюйоркското издание.

Според него това обяснява защо израелското правителство запази мълчание, когато администрацията на Тръмп не спомена евреите или антисемитизма в изявлението си по повод Международния ден в памет на Холокоста тази година. Стратегията лъсна съвсем ясно, когато след терористичното нападение срещу магазин за кашерни храни в Париж през 2015 г. Нетаняху каза на френските евреи, че Израел е техният дом.

Според "Ню Йорк таймс" желанието на Нетаняху да подкрепя атаките на Орбан срещу Сорос не само е пряка конфронтация с еврейската общност в Унгария, но и опасно съдействие за антисемитизма на европейския континент, обзет и без това от крайни националистически и антиимигрантски настроения. И въпреки че смята себе си за лидер и даже спасител на световното еврейство, израелският премиер е всичко друго, но не и това, заключава всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?