"Ню Йорк таймс": Международни инвеститори с предупреждения за съдбата на КТБ

"Ню Йорк таймс": Международни инвеститори с предупреждения за съдбата на КТБ

В. "Ню Йорк таймс" излезе във вторник с обширна статия за кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ), в която се отбелязва, че международни инвеститори са отправили предупреждения за съдбата на четвъртата по големина българска банка.

Припомнят се довелите до кризата събития и се напомня, че в петък Европейската комисия е приканила България да започне да възстановява парите на вложителите, тъй като съгласно европейското законодателство държавата е гарантирала влогове в общ размер 2.5 милиарда долара.

В писмо до българските власти комисията заяви, че намира ситуацията за "много тревожна" и предупреди, че може да вземе мерки за гарантиране на прилагането на закона, което анализатори тълкуват като скрита заплаха от правни действия, пише изданието.

Група притежатели на издадени от КТБ облигации, включително инвеститори от САЩ и Европа, също се готвят да съдят българското правителство, ако КТБ спре плащанията по облигациите си.

Вчера (в понеделник - бел. ред.) парламентът отказа да подкрепи бюджетна актуализация, която щеше да позволи започване на изплащане на парите на вложителите, а до изборите на 5 октомври ще управлява служебно правителство, отбелязва вестникът.

В статията се подчертава, че чуждестранните банки в България, чийто пазарен дял е 70 процента, не са засегнати от кризата с КТБ, както и че до момента едрите акционери в нея като суверенния фонд на Оман с 30 процента и втората по големина руска банка ВТБ не са склонни да осигурят средства в подкрепа на КТБ.

Следващият краен срок за КТБ настъпва в петък, когато изтича падежът по облигациите ѝ, чиято първоначална емисия е в размер на 150 милиона долара. Миналата седмица агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" понижи оценката им до малко над ниво "боклук" (junk level) след като банката пропусна изплащане на лихви през юли, отбелязва изданието.

Група притежатели на облигации на КТБ обмислят да се обърнат към съда, ако спрат плащанията по тези облигации.

"Няма комуникация с банката и с безпокойство очакваме 8 август, но все още вярваме, че най-лесният изход е някакво решение, което защитава всички страни. Готови сме да дадем на българските власти време да изготвят план, стига да не ни държат в неведение", заявява пред вестника американски облигационер, пожелал анонимност.

Местни вложители като бившия министър на културата Вежди Рашидов също заплашиха със съдебни действия. Рашидов е създал комитет от вложители за даване под съд на българската държава, ако проблемът не бъде решен скоро. Според него от миналата седмица към комитета са се присъединили над 280 вложители, завършва статията на "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?