"Ню Йорк таймс": Още добри новини за Путин от България и Молдова

Според международната преса ЕС и Западът са основните губещи на изборите в Източна Европа

"Ню Йорк таймс": Още добри новини за Путин от България и Молдова

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за президента Владимир Путин, пише “Ню Йорк таймс“.

Вестникът допълва, че целта на руския президент е да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва.

Повечето водещи западни медии пишат за победата на подкрепения от БСП Румен Радев и за очертаващата се политическа криза в България. Почти без изключение ген. Радев е описан като приятелски настроен към Русия. Очакваното сближаване на България към Кремъл е основна тема за германския печат.

“Съюзникът на българските социалисти Румен Радев – приятелски настроен към Русия "новак" в политиката – спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина“, отбелязва “Ройтерс“.

"Асошиейтед прес" припомня, че Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама и че обещава да запази мястото на България в НАТО. Агенция припомня неговата позицията, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

ДПА припомня, че загубата на ГЕРБ на президентските избори означава и предсрочни избори в страната. “Политически сътресения в България“ е заглавието на обществената телевизия А Ер Де за президентските избори в страната ни.

“Повече Москва, по-малко Брюксел ще е посоката на София след победата на проруски настроения генерал Радев“, коментира тя.

Евронюз съобщава, че политическият аутсайдер Радев е спечелил президентския вот в България, а изборът му се възприема като сериозен удар срещу про-западните съюзници на страната и подчертава нарастващото влияние на Москва в югоизточна Европа.

БиБиСи също цитира думите на генерал Радев, че "да си провропейски настроен, не означава да си русофоб."

“Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България“, пише германският вестник "Цайт" и допълва, че над страната е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Блумбърг: Победата на Радев е част от успехите на антисистемните сили в света

Приятелски настроен към Русия бивш шеф на българските ВВС спечели президентските избори в България, с което "потопи" правителството на страната членка на ЕС. Тази победа на "политическия новак" се прибавя към поредицата от успехи на антисистемните политически сили по света, отбеляза агенцията за икономически новини Блумбърг.

След референдума за Брекзит във Великобритания и изненадващата изборна победа на Доналд Тръмп в САЩ Европа се изправя пред предизвикателство от антисистемни сили в региона. Пет страни от Западна Европа се готвят за избори до една година. Победата на Радев, наред с успеха на проруския кандидат в президентските избори в съседна Молдова в неделя, засилва политическата несигурност и може да се окаже от полза на руския президент Владимир Путин, който се стреми към отмяна на санкциите, наложени на Русия заради конфликта в Украйна, отбелязва агенцията.

Още

Основният губещ е Европейският съюз

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" посочва, че една сила вероятно ще остане насинена от вота в България и Молдова - Европейският съюз. Те илюстрират разширяващите се пукнатини в цимента на ЕС, който помогна за преоформянето на Централна и Източна Европа след разпадането на Съветския съюз.

Резултатите са окуражаващи за тези в Молдова и България, които искат да видят затопляне на отношенията между техните срани и Русия. Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

"Файненшъл таймс" допълва, че освен подкрепа от поддръжниците на социалистите, бившият командир на военновъздушните сили привлече гласове от Движението за права и свободи, което представлява турското етническо малцинство и влиятелна група бизнесмени, и от ВМРО - ултранационалистическа партия, чийто лидер спечели 15 процента от гласовете на първия тур миналата неделя.

Списание "Шпигел" пише, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Радев постоянно подчертава близките отношения в исторически план между славянските народи на Русия и България, посочва изданието, цитирано от БТА.

“Как точно и кога Радев ще положи усилия в ЕС за отмяна на санкциите засега остава неясно. Освен това опозиционерът се изказваше и за независима бежанска политика на България“, коментира още "Шпигел".

“Ще се приближили България към Русия?, пита вестник "Ханделсблат". Вестникът коментира, че предвид изборната победа на Румен Радев това изглежда вероятно.

В. "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС.

България и Молдова удариха шамар на Запада - там вчера спечелиха президентските избори кандидат-президенти русофили, пише италианският в. "Република". Авторът на статията Андреа Таркуини говори дори за балканско земетресение в равновесието между Запада и Русия. Вестникът описва Румен Радев като динамичен кандидат на опозицията в България, а Игор Додон като представител на руското малцинство в Молдова.

И в двата случая умората на народа от опустошителните последици от корупцията и повсеместната мизерия помогна за победата на двама лидери, които са открити русофили. Това е и победа на Кремъл срещу Запада. Това е тежък трус за ЕС, за НАТО и за целия Запад, отбелязва още изданието. За първи път от разпадането на съветската империя свободният свят, който сега има за бъдещ лидер пораждащия съмнения Доналд Тръмп, ще трябва да се изправи и пред победата на русофилски лидери в редиците си, коментира италианският вестник.

Радев се възползва от недоволството на народа

За френския в. "Фигаро" Румен Радев, когото някои наричаха в България с прякора "червения генерал", се възползва от недоволството на народа от правителството, чиито усилия в борбата с корупцията и в реформата на държавния сектор бяха смятани за прекалено бавни. Подобен извод прави и френският в. "Лез еко". И двете издания припомнят, че новият президент говори свободно английски, немски и руски и обещава, че страната му ще остане член и на ЕС, и на НАТО.

Френският в. "Тан" е озаглавил статията си за победата на Радев на президентските избори така: "В България Борисов се изправи пред народното недоверие". Загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева е определена в публикацията като болезнено поражение, като брутален и бърз крах. Изданието припомня, че критици на Борисов са го упреквали за неговите прекалено големи его и увереност и дори в тази насока са говорели за арогантност. Освен това грешката на Борисов беше да издигне за кандидат един ефикасен кадър на ГЕРБ, на когото обаче му липсва харизма. В статията се отбелязва, че Борисов е допуснал грешка, като е превърнал президентските избори във вот на доверие за правителството си и така е заложил на карта политическото си оцеляване.

В статията се отбелязва и че като един страничен ефект на доминото победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е дала криле на кандидата на социалистите, известен с добрите си връзки с Москва.

Радев се отличи по време на кампанията си, като призова за вдигане на санкциите срещу Русия и като подчерта, че трябва да се приема реалността, че Крим окончателно е преминал в лоното на Кремъл, което му спечели откри критики от проевропейския лагер. Днес неговите привърженици припомнят, че неговият прочит на украинската криза съвпада отлично с този на новия американски президент.

За Радев сега задачата няма да е лесна, с правителство в оставка, с предсрочни избори в перспектива. На него се пада сега мисията да изиграе ролята на гарант на демократическата легитимност, допълва "Тан".

Българите избраха проруски ексгенерал за президент

Българите поискаха промяна – и избраха проруски ексгенерал за президент, пише австрийският в. "Ди Пресе". Изданието отбелязва, че България е заплашена от безкрайна поредица избори, което е кошмарен сценарий за най-бедната страна в ЕС. За избрания президент Румен Радев, издигнат от БСП, се посочва, че той е дал заявка за курс към сближаване с Москва.

Припомня се, че той се е обявил решително против наложените санкции на Русия и смята руското анексиране на Крим за свършен факт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?