"Ню Йорк таймс": Отдавна няма убедителни победи на президентски избори в САЩ

"Ню Йорк таймс": Отдавна няма убедителни победи на президентски избори в САЩ

"Смятате ли, че Клинтън ще спечели убедително? Не се обзалагайте." Това извежда "Ню Йорк таймс" в заглавие на материал, в който прогнозира, че изходът от президентските избори през ноември може да бъде много по-благоприятен за Доналд Тръмп, отколко сочат прогнозите. А и според изданието убедителни победи на тези избори вече не се случват.

Изминаха 32 години, откак президент е спечелил народния вот с двуцифрена преднина и това се случи през 1984 г., когато Уолтър Мондейл бе победен от Роналд Рейгън с разлика от 18 процентни пункта.Това също беше последният случай на убедителна победа в отделните щати - Мондейл спечели само в Минесота и Федералния окръг Колумбия, припомня "Ню Йорк таймс".

Според изданието поради различни фактори е почти невъзможно сега някой кандидат да си осигури категорична победа с преднина от порядъка на 60 пункта и повече, с каквато Франклин Д. Рузвелт се върна в Белия дом през 1936 г., а през 1964 г. и 1972 г. победиха Линдън Джонсън и Ричард Никсън.

Нюйоркският всекидневник изброява фактори като прекалената фрагментираност на страната и нейната повишена политическа температура, както и далеч по-високата степен на идеологизираност на двете водещи партии.

Освен това данните от социологическите проучвания сочат, че днес е много малко вероятно гласуване "за другата страна". Деветдесет процента от републиканците и две трети от независимите смятат Хилари Клинтън за неподходяща, а много от ""избягалите"от Тръмп са избрали да гласуват за кандидат от трета партия, което също подчертава неспособността на Клинтън да прехвърли бариерата от 50 на сто в националните анкети.

А "третите партии" общо привличат 15 на сто от вота - израз на разочарованието сред електората от претендентите, излъчени от двете главни партии, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят