"Ню Йорк таймс": Присъдата на Навални – ключов момент за Русия и Путин

"Гардиън": ефективната присъда превръща Навални в най-изтъкнатия политически затворник в Русия

Алексей Навални

Произнесената вчера ефективна присъда срещу Алексей Навални е ключов момент за Русия на президента Владимир Путин, коментира в сряда вестник "Ню Йорк таймс".

Досега руските власти даваха на яростния критик на Кремъл кратки присъди от по няколко седмици, за да не допуснат той да се превърне в политически мъченик. Западни лаборатории потвърдиха, че през август миналата година руски агенти са опитали да го убият чрез отравяне. Сега решението да бъде пратен в затвора лишава политическия пейзаж в Русия от неговия глас, но може да придаде енергия на неговите привърженици и да породи още публични протести срещу Путин, отбелязва изданието.

В статията се цитират думите на Навални пред съда вчера, че "не може да бъдат затворени стотици хиляди" и че "все повече хора ще осъзнават това, а когато го осъзнаят - и този момент ще дойде - всичко това [режимът на Путин] ще се разпадне, защото не можете да затворите цялата страна".

В редакционна статия на същия вестник се констатира, че на подсъдимата скамейка вчера е бил Алексей Навални, но всъщност Владимир Путин и неговата "корумпирана кохорта" са изправени пред съда. Наглед това е чиста победа за Путин, който на практика се обяви за пожизнен президент с пълен контрол върху съдилищата, полицията, официалните медии и разнообразните сложни инструменти, вкл. смъртоносни химически агенти. Путин може да държи Навални завинаги в затвора или да организира фатален" инцидент", ако пожелае. Но в тази сага за Давид срещу Голиат 44-годишният Навални успя чрез своята неподправена храброст и настойчивост да накара Путин да мине в отбрана. И сега, след публикуването в "ЮТюб" на унищожителното видео за разкошния дворец на брега на Черно море, Навални остави на президента малко възможности освен да го прати в трудов лагер и да го превърне в могъщ символ на съпротивата, заключава "Ню Йорк таймс".

Алексей Навални се показа като храбър човек и това постави Кремъл в трудно положение, извежда в заглавие "Лос Анджелиз таймс". Още от царско време руските автократи се стремят да смажат политическите опоненти. И като че ли Кремъл отново прибягва до тази изпитана от времето стратегия, но пригодена към новото време, подчертава авторът на статията, който е старши сътрудник в "Ранд корпорейшън".

Навярно Кремъл се опасява от потенциала на Навални да влияе върху изборите за федерален парламент през септември, на които Путиновата партия "Единна Русия" може да срещне трудности по пътя към победата. На Навални е забранено да се кандидатира за президент, но неговата организация има успехи в избирането на опозиционни кандидати в местните законодателни събрания.

Според автора политическите сътресения в Русия стават внезапно и неочаквано, подобно на неуспелия пуч през 1991 г., чийто изход тогава малцина предрекоха. Навални може да няма толкова много и достатъчно организирани последователи, които да са краткосрочна заплаха за управлението на Путин. Но той разполага с време да събере подкрепа и да изиграе историческа роля в политическата съдба на Русия, заключава "Лос Анджелиз таймс".

Според лондонския "Гардиън" ефективната присъда срещу Навални го превръща в най-изтъкнатия политически затворник в Русия и може би това е най-важната присъда срещу противник на Путин след 2005 г., когато Михаил Ходорковски бе вкаран в затвора.

Руският "Новая газета" подробно разглежда присъдата срещу Алексей и Олег Навални от 2014 г. за измами спрямо фирмата "Ив Роше". Французите още през 2013 г., заявиха, че братята са изпълнили всичките си ангажименти и компанията не е понесла щети, "но делото все пак бе докарано до съд и обвинителна присъда", припомня изданието.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата за "произволна и необоснована". Както фактически потвърди и правителството на Русия, частично изплащайки на Алексей Навални обезщетението, присъдено от ЕСПЧ. А руският Конституционен съд призна, че текстът, по който бяха осъдени братята, противоречи на основния закон на Русия, се казва в статията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят