"Ню Йорк таймс": Пролуките в скъпоструващата армия на Саудитска Арабия

"Ню Йорк таймс": Пролуките в скъпоструващата армия на Саудитска Арабия

Нападението срещу петролни съоръжения разкрива пролуките в скъпоструващата армия на Саудитска Арабия, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

През последния половин век САЩ обучават и снабдяват армията на Саудитска Арабия, като продават на богатото кралство високотехнологични оръжия за над 150 милиарда долара, включително изтребители и системи за противовъздушна отбрана, припомня вестникът.

Но въпреки това Саудитска Арабия не можа да защити ценен национален ресурс - своите петролни съоръжения - от нападение с ниско летящи крилати ракети и дронове, което предизвика значително повишение на цените на петрола само за един ден. Модерните оръжия, продавани от САЩ на Саудитска Арабия, включват система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", но тя е разположена близо до военни обекти, а не при петролните съоръжения, посочва "Ню Йорк таймс".

Саудитската армия също така не успява да победи хусите в Йемен, въпреки че от четири години ръководи военновъздушна кампания, при която са загинали над 8500 цивилни и са ранени над 9600 по данни на международни наблюдатели.

Саудитската армия често не може да действа ефективно, въпреки че американското разузнаване ѝ предоставя най-нови данни от наблюдение. Това подсилва мнението на служители по националната сигурност и хуманитарни активисти, че въпреки цялото модерно, скъпо оборудване Саудитска Арабия остава незаинтересована или неспособна да защитава цялата своя територия или компетентно и хуманно да води война в чужбина, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят