"Ню Йорк таймс": Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите

"Ню Йорк таймс": Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите

Путин сее разделение в Европейския съюз в опит да подкопае санкциите, пише "Ню Йорк таймс" в статия за отношенията на руския президент с някои от държавите в Европейския съюз.

Изданието отбелязва, че Путин методично взима на прицел "чрез омайване, пари и разпалване на исторически и идеологически въглени най-слабите брънки в Европейския съюз, за да установи влияние в някои от най-проблемните ъгълчета на Европа". Според "Ню Йорк таймс" една от очевидните цели е да сломи крехкото западно единство във връзка с конфликта в Украйна.

Вестникът припомня, че утре гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Москва, както преди него направи кипърският президент Никос Анастасиадис, и че преди посещението си министър-председателят на Гърция се е обявил против санкциите срещу Русия, окачествявайки ги като "политика, водеща към задънена улица".

В неделя усилията на Путин да отлюспи поддръжници в ЕС причиниха нови разногласия, след като посланикът на САЩ в Прага разкритикува решението на чешкия президент Милош Земан да присъства на военния парад в Москва на 9 май.

В тази връзка "Ню Йорк таймс" припомня и визитата през февруари на Путин в Унгария.

Вестникът обобщава, че Русия засега не съумява да обърне тази подкрепа в по-конкретни действия срещу санкциите, които изискват одобрението на всички 28 държави членки на ЕС. Според изданието обаче се очертава натиск за пробиването им.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?