"Ню Йорк таймс": Руското разузнаване предлагало на талибани премии за убити войници от САЩ

"Ню Йорк таймс": Руското разузнаване предлагало на талибани премии за убити войници от САЩ

Американското разузнаване е установило, че руски военни са предлагали премии на свързани с талибаните бунтовници в Афганистан да убиват войници от САЩ и международната коалиция, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на официални източници, според които още преди няколко месеца САЩ са установили, че бойна част на руското военно разузнаване, свързана с покушения в Европа, е предлагала през миналата година възнаграждения за успешни атаки в Афганистан. Смята се, че войнствени ислямисти или свързани с тях въоръжени криминални групи са получили пари от руснаците.

Според нюйоркския вестник президентът Доналд Тръмп бил уведомен за това разкритие, но администрацията още не е разпоредила ответни стъпки към Русия по случая.

Белият дом, ЦРУ и Службата на директора на Националното разузнаване, отклониха искането за коментар на публикацията, посочи Ройтерс.

Лъжливите публикации за Русия и Афганистан вече доведоха до заплахи за наши дипломати, обяви в "Туитър" руското посолство в САЩ, предаде ТАСС.

"Безпочвените и анонимни обвинения на "Ню Йорк таймс" по адрес на Москва като организатор на убийства на американски войници в Афганистан вече доведоха до преки заплахи за живота към служители в посолствата на Русия във Вашингтон и Лондон", заявява руската дипломатическа мисия във Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?