"Ню Йорк таймс": САЩ мобилизират съюзниците си срещу джихадистите

САЩ са започнали да мобилизират широка коалиция от съюзници, които да подкрепят потенциална американска военна операция в Сирия и се ориентират към разширяване на въздушните удари срещу джихадистите в Северен Ирак, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Страните, които вероятно ще се включат в коалицията са Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства. Според източниците на "Ню Йорк таймс" Австралия и Великобритания може да се съгласят да участват във въздушната кампания, а Турция може да бъде помолена да подпомогне кампанията в Сирия като предостави военните си бази и затегне контрола по границите, откъдето най-често преминават в Сирия американци и европейци, които искат да се присъединят към джихадистите от групировката "Ислямска държава".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че макар американските съюзници в Близкия изток да имат множество причини да подкрепят засилените действия срещу ислямистите, на Вашингтон ще се наложи да уталожва напреженията помежду им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят