"Ню Йорк таймс": САЩ мобилизират съюзниците си срещу джихадистите

САЩ са започнали да мобилизират широка коалиция от съюзници, които да подкрепят потенциална американска военна операция в Сирия и се ориентират към разширяване на въздушните удари срещу джихадистите в Северен Ирак, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Страните, които вероятно ще се включат в коалицията са Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства. Според източниците на "Ню Йорк таймс" Австралия и Великобритания може да се съгласят да участват във въздушната кампания, а Турция може да бъде помолена да подпомогне кампанията в Сирия като предостави военните си бази и затегне контрола по границите, откъдето най-често преминават в Сирия американци и европейци, които искат да се присъединят към джихадистите от групировката "Ислямска държава".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че макар американските съюзници в Близкия изток да имат множество причини да подкрепят засилените действия срещу ислямистите, на Вашингтон ще се наложи да уталожва напреженията помежду им.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?