"Ню Йорк таймс": САЩ с нов подход към борбата срещу "Ислямска държава"

"Ню Йорк таймс": САЩ с нов подход към борбата срещу "Ислямска държава"

Администрацията на Обама рязко променя подхода си към борбата срещу "Ислямска държава", като планира да установи база в иракската провинция Анбар и да изпрати 400 американски военни инструктори, които да помогнат на иракските сили да си върнат град Рамади, пише в. "Ню Йорк таймс".

Превземането на Рамади от ИД миналия месец определи хода на дебатите в администрацията, поне на този етап. Според американски официални лица Рамади сега се очаква да стане център на дългосрочна кампания за връщане и на друг голям иракски град - Мосул на по-късен етап, вероятно не преди 2016 г., пише изданието.

В провинция Анбар живеят многобройни сунитски племена, на чиято подкрепа САЩ разчитат в борбата срещу ИД. Рамади се намира на стотина километра от Багдад, а провинцията граничи със Саудитска Арабия и Йордания, двама важни членове на коалицията срещу ИД.

Превземането на Рамади миналия месец опроверга твърденията на администрацията, че радикалната групировка е в отбранителна позиция. Внезапно се оказа, че в настъпление е ИД, а не водената от САЩ коалиция, отбелязва вестникът. ИД сега контролира две провинциални столици, както и град Фалуджа. С помощта на американската авиация иракските сили си върнаха Тикрит, северозападно от Багдад, но там все още има толкова много минирани сгради, че мнозина местни жители не могат да се завърнат по домовете си.

При съставянето на военна сила за връщането на Рамади се очаква броят на обучените и екипирани иракски племенни бойци в Анбар да бъде увеличен от около 5500 на 10 000 души. Трябва да се вербуват и над 3000 нови иракски войници за бойни операции в провинция Анбар.

Обаче за разочарование на критици като сенатора републиканец Джон Маккейн, които казват, че САЩ губят инициативата и я отстъпват на ИД, администрацията на Обама още не е одобрила пращането на американски специални части на бойното поле, които да насочват въздушните удари в и около Рамади. Тя не е одобрила и използването на бойни хеликоптери "Апачи" в помощ на иракските войски да си върнат града, пише вестникът.

САЩ не са единствената страна, която разширява усилията си в Ирак. Тази седмица британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страната му ще изпрати още 125 военни за обучаване на иракските сили, включително по разчистване на самоделни взривни устройства. Очаква се и Италия да играе важна роля при обучаването на иракската полиция, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?