"Ню Йорк таймс" спечели четири от тазгодишните награди "Пулицър"

Работещите в нюзрума на "Ню Йорк таймс" се радват на новината за четирите награди

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели четири от тазгодишните награди "Пулицър", включително за международен репортаж на Дейвид Барбоса, който разкри случаи на корупция на най-високо ниво в държавното управление на Китай, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

"Ню Йорк таймс" спечели и наградата за разследваща журналистика за статии, които разкриват как веригата магазини Уолмарт е плащала подкупи, за да вземе превес на пазара в Мексико.

Пулицърът за новинарска фотография бе спечелен от агенция Асошиейтед прес за отразяването ѝ на гражданската война в Сирия.

Наградата "Пулицър" се присъжда всяка година от Колумбийския университет по препоръка на комисия от журналисти и представители на други професии. Тя е смятана за най-престижната награда в печатните медии и е придружена от парична награда в размер 10 000 долара.

Тази година в конкурса в 21 категории участваха над 2500 кандидати.

Сред другите лауреати Пулицърът за отразяване на гореща новина бе спечелен от в. "Денвър пост" за отразяването на стрелбата в киносалон в Аурора, щата Колорадо миналото лято, при която бяха убити 12 души.

Брет Стивънс от в. "Уолстрийт джърнъл" взе Пулицър за журналистически коментар за статиите си за външната и вътрешната политика на САЩ.

Пулицър за критика бе спечелен от Филип Кеникот от в. "Вашингтон пост" за изкуствоведските му статии.

В категория драма "Пулицър" спечели Аяд Ахтар за театралната си постановка "Disgraced" за преуспяващ пакистанско-американски адвокат, чийто вечерен прием излиза извън контрол.

Сред предишните драматурзи носители на Пулицър са Юджийн О'Нийл, Артър Милър и Тенеси Уилямс.

Романът на Адам Джонсън "The Orphan Master's Son" спечели "Пулицър" за белетристика. Действието на романа се развива в Северна Корея и в него са преплетени темите на пропагандата, идентичността и държавната власт в изолираната комунистическа държава.

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?