"Ню Йорк таймс": Тръмп се отдалечава от избирателите в центъра и дори от някои съюзници

Доналд Тръмп

Голяма част от хората в САЩ признават, че недоволствата на протестиращите са оправдани, но президентът Тръмп с изказванията си се отдалечава все повече от много гласоподаватели в политическия център и дори от някои от съюзниците си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Пентагонът и някои сенатори републиканци са отворени за идеята да се преименуват военни бази, които носят имената на южняшки военни от времето на Гражданската война. Американски компании заемат позиции против расовата неправда. Мнозинството американци казват, че полицията проявява расови пристрастия при употребата си на сила, а мнозинство от обявили се за консерватори признават, че недоволствата на протестиращите са донякъде оправдани, пише изданието.

Въпреки бързата промяна в обществените нагласи към расизма в САЩ, където вече дори някои от най-предпазливите лидери и институции открито говорят за дискриминация и помирение, остава едно очеизбождащо изключение: президентът Тръмп.

С предложенията си да се стреля по протестиращи или да се насъскват кучета по тях, с изпреварващата си защита на южняшките конфедерални имена на военни обекти или твърдението си, че неговите поддръжници "обичат черните хора", Тръмп все повече звучи като реликва от миналото в културната област, откъснат не само от левите протестиращи по улиците, но и от политическия център на страната и дори от някои републикански съюзници и собствените му военни командващи.

В момент, когато страната е изправена пред три застъпващи се кризи - коронавирусът, икономически срив и разплата с расизма и неправдата, неспособността на Тръмп да проявява емпатия илюстрира ограниченията ан политическия му арсенал, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Доналд Тръмп обвини "анархисти и домашни терористи" за протеста в Сиатъл и заплаши да се намеси в създадената там "автономна зона", пише британският в. "Гардиън".

Протестиращите в Сиатъл създадоха "автономна зона" в квартала Капитол хил, след като полицията се съгласи да напусне този район и да изостави намиращия се там полицейски участък. Районът беше отцепен от протестиращите с барикади и е изпълнен с хора, които протестират срещу полицейското насилие и системния расизъм, пише британският вестник.

В сряда вечерта Тръмп написа в Туитър, че кметицата на Сиатъл и губернаторът на щата Вашингтон трябва да си върнат града незабавно. "Ако не го направите вие, ще го направя аз. Това не е игра. Тези отвратителни анархисти трябва да бъдат спрени НЕЗАБАВНО", написа Тръмп, а в друг туит заяви без доказателства, че Сиатъл е превзет от подкрепяни от поощрявани от демократите "домашни терористи".

Кметицата на Сиатъл Джени Дъркан, чиято оставка искат окупирали кметството протестиращи, каза в ответен туит на Тръмп да се върне в бункера си, имайки предвид обезопасената зона в Белия дом, в която президентът се оттегли по едно време докато протичаха бурни протести пред президентската резиденция, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?