"Ню Йорк таймс": Тръмп сякаш нехае за атаките на Русия

Доналд Тръмп
Чужда сила е предприела агресивна кибератака срещу САЩ, намесвайки се в президентските избори през 2016 г. и оставяйки всички признаци, че ще се върне за още, но президентът Тръмп сякаш нехае, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". 
 
Ако не заради разследването за евентуални тайни връзки между щаба на Тръмп и руснаците или за това дали самият Тръмп е възпрепятствал правосъдието, то безразличието на президента ще бъде занапред новината от първа страница, предрича вестникът, цитиран от БТА. 
 
Засега няма доказателства, че атаките на хакерите срещу сървърите на демократите и на изборни администрации в поне 39 щата са се отразили на изхода на изборите, но това е страничен въпрос, смята изданието. 
 
Според него по-важното в случая е, че руснаци са извършвали подобни атаки срещу много други страни (споменати са Естония, Украйна, Полша, Германия, Франция и България) и те стават все по-добри в тази дейност. Те разпространяваха фалшиви новини и друга дезинформация, за да се намесват в изборите на други държави, както го направиха в САЩ, припомня изданието. 
 
Даже и ако разследването не покаже тайни връзки между щаба на Тръмп и представители на Русия, отказът на президента да признае истината за "тази атака срещу нашата демокрация" прави САЩ уязвими за още по-пагубни нападения занапред, заключава "Ню Йорк таймс". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?