"Ню Йорк таймс": Ядрените запаси на Иран се увеличават и това усложнява преговорите

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф

Само месец преди крайния срок за постигане на ядрено споразумение с Иран инспектори от Международната организация за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че запасите от ядрено гориво на Техеран са се увеличили с 20 процента през последните 18 месеца преговори, което отчасти опровергава твърдението на администрацията на Обама, че иранската ядрена програма е била замразена през този период, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА във вторник.

Западните официални лица и експерти обаче не са сигурни защо е станало това. Една възможност е Иран да се е сблъскал с технически проблеми, които са му попречили да конвертира част от обогатения си уран в горивни пръти за реактори, което би направило материала неизползваем за оръжия. Друга възможност е, че Иран увеличава запасите си от ядрено гориво, за да има предимство, ако преговорите се провалят, отбелязва вестникът.

В публикуван миналата седмица доклад инспекторите на МААЕ, които са имали почти всекидневен достъп до повечето ирански ядрени обекти, съобщават, че не са открили доказателства Иран да се стреми към сдобиване с ядрено оръжие и че Техеран е спрял работата на инсталации, които биха му дали капацитет за разработване на атомна бомба, пише изданието.

Нарастването на ядрените запаси на Иран създава проблем за президента на САЩ Барак Обама и държавния секретар Джон Кери, които се стремят към сключване на окончателно ядрено споразумение с Иран до 30 юни. Администрацията ще трябва да убеди Конгреса и съюзниците на САЩ, че Иран ще съкрати ядрените си запаси с 96 процента за броени месеци след сключването на споразумение, въпреки че продължава да произвежда още ядрени материали и не е показал особен успех при намаляването на сегашните си количества, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Въпреки това официалните лица очакват радикално съкращаване на иранските ядрени запаси в първите месеци на споразумението, било чрез изнасянето им извън страната или конвертирането им във форма, която прави невъзможно повторното им обогатяване и използване за разработване на ядрено оръжие.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?