"Ню Йорк таймс“ за особеностите на изборното законодателство в щата Калифорния

"Ню Йорк таймс“ за особеностите на изборното законодателство в щата Калифорния

Каквито и да са резултатите от състоялите се вчера при голяма активност първични избори за Конгрес и щатски избори в Калифорния, те едва ли ще премахнат отдавнашната национална схизма - политическите партии в Златния щат (както наричат Калифорния) никога не са играли същата роля както партиите на Изток, пише "Ню Йорк таймс".


Калифорния е известна с независимите си избиратели и слабите си партии. С редки изключение партиите в западния щат по правило нямат партиен апарат, не издигат кандидати, не произвеждат силни лидери и не разчитат на голяма лоялност. И умните глави на национално равнище, вместо да скърцат със зъби заради безконтролната "джунгла на първичните избори", е по-добре да вникнат във фундаменталната реалност на политиката в Калифорния, посочва вестникът.


Изборната система в щата предвижда класиралите са на първите две места на изборите през юни да се явят после на балотаж, независимо от коя партия са издигнати. Това е анатема за онези, които приемат за даденост, че на изборите през ноември трябва да има противопоставяне между републиканец и демократ. Но в Калифорния това до голяма степен не е така.


Между 1914 и 1959 г. в щата демократи и републиканци не се разграничават по партийна линия и се явяват като кандидати в първичните избори и на двете партии. През по-голямата част от това време на бюлетините даже не е посочвана партийната принадлежност. И щатските партии не могат да издигат кандидат до произвеждането на първичните избори. Случвало се е някой да спечели и двата избора и да се яви на същинския вот без конкуренция.


През 50-те години, продължава нюйоркското издание, в Калифорния прииждат много нови хора и става трудно в кварталите да се организират политически организации. Демократи и републиканци пристигат в щата от всички части на САЩ, носейки най-различни идеи за ценностите на своята партия. Така че въведената десетилетия преди това практика за "смесване" на първичните избори (с цел намаляване на влиянието на ж.п. бароните и против политиката на Изтока) се оказва от голяма полза.


Даже и днес в Калифорния партийната реторика и партиите като цяло нямат голямо значение, твърди авторът на статията в "Ню Йорк таймс" и изрежда.

 

Сенаторът Даян Файнстийн не спечели през февруари одобрението на щатската Демократическа конференция, но всички данни сочат, че тя изпреварва конкурентите си с двуцифрена разлика;

 

Арнолд Шварценегер, последният републиканец, заемал щатска изборна длъжност, се отрече от партията си и подкрепата за Доналд Тръмп; бившият губернатор оформи дисидентска група от умерени републиканци под името "Нов път за Калифорния";


Регистрираните избиратели без партийни предпочитания са сега една четвърт от електората в Калифорния; преди две години делът им е бил два пъти по-малък.


По същата тема "Лос Анджелис таймс" посочва, че възприетата през 2010 г. система заелите първите две места в първичните избори да се явят през ноември на балотаж, е смятана за възможност електоратът да бъде по-добре представен. Според вестника тази система е по-добра от това през есента да има сблъсък между "крайно ляв и крайно десен" кандидат, издигнати след "свръхпартийни" първични избори. Вестникът цитира Мелинда Джаксън, политолог от щатския университет в Сан Хосе, която смята, че балотажът между първите двама от първичния вот "тотално променя стратегията на кандидатите".


Вестникът отбелязва, че кандидатите за губернаторския пост в Калифорния и техните съюзници са похарчили над 75 милиона долара в усилията си да убедят избирателите преди първичните избори във вторник. Въпреки че това не е най-скъпата предизборна кампания в историята на щата, сега е подобрен рекордът за разходи на независими групи в подкрепа на кандидати за губернатор - общо 34,4 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?