Ню Йоркър: САЩ извършват тайни разузнавателни операции в Иран

Известният американски разследващ журналист Сеймур Хърш съобщи, че от шест месеца американски командоси се намират в Иран, за да подбират с помощта на пакистанските власти обекти за възможни въздушни удари.

В последния брой на списание Ню Йоркър Хърш пише, че е научил от разузнавателни източници, че Иран е следващата стратегическа цел на администрацията на Буш.

Хърш пише още, че американски специални части са получили разрешение за тайни операции в 10 държави от Близкия изток и Южна Азия. Той се позовава на анонимни източници, включително бивши служители на разузнаването.

Белият дом заяви, че статията е пълна с неточности.

Кореспондент на ББС във Вашингтон посочва, че Хърш може и да греши, но предишни негови разследвания - в това число скандала с малтретирането на задържани в иракския затвор Абу Граиб, сочат, че публикациите му се възприемат сериозно.

Според публикацията в Ню Йоркър, администрацията на Буш дала разрешение в средата на 2004 година за тайните военни операции, които били в рамките на политиката на разширяване на антитерористичната борба. Вестникът твърди, че президентът бил подписал редица свръхсекретни документи, даващи право на американските подразделения със специално предназначение на операции срещу цели, които имат отношение към тероризма. Такива групи командоси действали в десетина страни от Близкия изток и Южна Азия.

Цитирайки източници от разузнаването и министерството на отбраната на САЩ, вестникът пише, че администрацията на Буш разглежда този район като "гигантска зона за военни действия".

Ню Йоркър цитира бивш консултант на американското правителство, според който цивилното ръководство на Пантагона и по-специално министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и неговото обкръжение, искат да разрушат колкото е възможно повече от военната инфраструктура на Иран.

Посочвайки, че публикацията на Ню Йоркър е пълна с неточности, помощникът на американския президент Дан Бартлет заяви в предаване на Си Ен Ен в неделя вечерта, че САЩ ще продължат да предприемат дипломатически инициативи, за да убедят Техеран да се откаже от ядрените си амбиции.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?