“Нюзуик”: И Ришард Капушчински е шпионирал за комунистическия режим

Починалият в началото на годината полски писател и известен в целия свят журналист Ришард Капушчински, който често беше сочен за вероятен лауреат на Нобелова награда, е работил за полското разузнаване по времето на комунистическия режим, докато е пишел за най-горещите конфликти в света, съобщи БТА, като се позова на Ройтерс, който цитира полското издание на "Нюзуик".

Публикацията на полското списание за Капушчински дойдоха след серия от медийни публикации, сочещи известни лица за агенти на комунистическия режим.   

Като кореспондент на полската агенция ПАП от 1959 до 1981 г. Капушчински следи на място най-горещите конфликти в света, припомня Ройтерс. 

"Нюзуик" публикува откъс от досието на Капушчински, съхранявано в Полския институт за национална памет, който го разобличава като агент на тайните служби в периода 1967-1972 г. 

По това време е било почти невъзможно да се напусне страната, без да се подпише документ за сътрудничество с режима. "По време на сътрудничеството си той е демонстрирал голямо желание, но не е предоставил никакви значими сведения", гласи част от досието на Капушчински, цитирана от "Нюзуик".   

"Никой американски репортер не е трябвало да работи за ЦРУ, за да получи разрешение да напусне страната", коментира  Ернест Скалски, дългогодишен приятел и колега на Капушчински. "Но на него му се е наложило . . . Ако не се беше съгласил, нямаше да напише книгите си. Сега името Капушчински нямаше да ви говори нищо", казва Скалски. Освен това той подчертава, че въпреки съгласието да сътрудничи на службите, Капушчински никога не е навредил на никого, не писал доноси, не е вършил подлости. 

Отварянето на досието на разузнавача Капушчински е необходимо, за да се излезе извън опростената логика на привържениците и противниците на лустрацията, съгласно която архивите, пазени в Института на националната памет, са безсмислен шум. И двата подхода фалшифицират образа на Полша, пише полското списание.

От документите в института става ясно, че през 1965-1972 г. и може би до 1977 г. Капушчински, който тогава работел като журналист, е поддържал връзка с полското разузнаване, което го водело като "оперативен контакт". В досието му се пазят няколко негови политически анализи за положението в страните, в които е бил, допълва изданието.

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?