НЗОК доплаща 3 млн. лв. над пенсионерското левче за доктор

НЗОК доплаща 3 млн. лв. над пенсионерското левче за доктор

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плати близо 3 милиона лева допълнително на лекарите и зъболекарите за първото тримесечие на тази година към потребителската такса от 1 лев, която заплащат пациентите над 60 години. Това съобщиха от НЗОК в сряда.

Миналата година бе решено потребителската такса за преглед при личния лекар да не се вдига за пенсионерите и така вместо 2.40 лева, те плащат един лев.

Изпълнителите на медицинска помощ са предоставили в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) тримесечните си финансови отчети за извършената от тях медицинска дейност. Отчетите са обработени и средствата ще бъдат преведени на лекарите до края на седмицата, посочват от НЗОК.

От институцията обръщат внимание на всички пациенти, които получават лекарствата си с тримесечна рецепта, че трябва да плащат потребителска такса от 2,40 лева само при издаването ѝ а не за всеки от отрязъците на рецептата.

Издаването на рецепта, независимо дали е единична или тройна, е свързано с един преглед при лекар и попълването на един амбулаторен лист от него, посочват от НЗОК. Оттам допълват, че пациентите, на които е поискана тройна такса, за всеки един от отрязъците на рецептата, могат да подават жалби в съответната РЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?