НЗОК е на нула, лекарите протестират, властта ги съветва да изчакат до декември

Сметките на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за първи път са на нула, а около един милион българи не се осигуряват. Това съобщи управителят на касата Румяна Тодорова в четвъртък сутринта пред БНТ.

По същото време десетки лекари и медицински сестри излязоха на протест пред столичната болница "Пирогов", заради неполучени заплати и недоволни от това, че НЗОК изплаща едва 80 на сто от средствата, които дължи на лечебното заведение за извършената от него дейност.

За пръв път всички сметки на НЗОК са на нула

"За първи път зад гърба си Здравната каса няма никакви средства, всичките ѝ сметки са на нула. За пръв път в НЗОК излязоха на дневен ред приходите, досега все се говореше за разходите." Така управителят на касата обясни защо тази година няма да има възможност болниците да получат всички фактурирани до края на годината суми. Според нея с отпусканите 80% от средствата всяко здравно заведение може да оцелее като даде заплатите и се разплати с някои доставчици.

"Водим разговори с ръководителите на тези заведения, мисля, че ще се постигне консенсус", каза тя.

От 360 болници само пет не се доволни от приетия начин на разплащане, който предвижда останалите 20% от сумите за 2013 г. да се дадат през 2014 г., каза Тодорова по повод на недоволството на институт "Пирогов", който се закани да спре планирания прием на болни. Тя обясни, че в момента няма възможност за намиране на допълнителни средства, защото това би довело до надвишаване на допустимия бюджетен дефицит.

Забиване на клин между лекари и пациенти

Цялата сума, която трябва да бъде преведена на "Пирогов", е малко над 4 млн. лв., като от тях до момента са преведени около 3.2 млн. лв., каза пред журналисти заместник-директорът на болницата Стоян Сопотенски и уточни, че по-голямата част от тези пари са отишли за заплати и осигуровки на служителите на болницата.

Въпреки сериозните финансови затруднения, директорът на "Пирогов" Стоян Миланов увери подчинените си, че ще получат заплатите си в пълен размер, когато това стане възможно. Очаква се обаче до януари 2014 в "Пирогов" да се натрупат 4 млн. лева просрочени дългове към фирми за лекарства, консумативи и режийни разходи. Към протестиращите се присъедини и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

Твърдението, че парите на болниците ще стигнат за заплати на лекарите, забива клин между медиците и пациентите, смята председателят на софийската колегия на лекарския съюз Милан Миланов, който е и завеждащият лекар на реанимацията в "Пирогов". Той каза още, че заради недофинансирането само повереното му звено излиза на загуба с 800 хиляди лева.

От софийската колегия призоваха всички столични лекари да излязат в петък на предупредителен протест пред болниците, в които работят. Протестът ще продължи половин час и ще започне в 12.30 ч. Ден по-рано готовност за включване в протестните действия на 1 ноември изразиха и от пловдивската лекарска колегия.

Темата се преекспонира, според управителя на НЗОК

В същото време, управителят на Здравната каса Румяна Тодорова каза пред БНТ, че болниците, които не искат да подпишат кредитни известия за 20-те процента от финансирането си, които НЗОК обещава да им изплати през януари от бюджета за 2014, са всичко на всичко пет в цялата страна.

"С тези 80 процента болницата може да съществува известно време, не казвам, че по принцип може", каза Тодорова.

"Колкото и да се преекспонира темата, болниците отдавна си получиха средствата за септември и вече се готвят да отчитат месец октомври", заяви още тя и опроверга обвиненията на лекари в документална измама, посочвайки, че дължимите суми са гарантирани от касата.

Тодорова обаче призна, че "поне на този етап" държавата няма откъде да извади пари за покриване на липсите в здравеопазването, включително и 27-те милиона лева, които в сряда премиерът Орешарски обеща на председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов, че ще бъдат осигурени за болниците.

По думите на Тодорова, "единствената помощ може да дойде от Националната агенция по приходите". Тя припомни, че шефът на НАП е член на Надзорния съвет на НЗОК и е в течение на всички проблеми в системата.

Приходната агенция обаче в действителност още не е събрала 30-те млн. лв., с които се предвижда да бъде преизпълнен планът ѝ за здравните вноски. Сега е доста рано, за да говорим за определена сума, заяви управителката на Здравната каса и уточни, че едва през декември ще има яснота по въпроса колко пари ще може НАП да отпусне на НЗОК.

Тодорова припомни, че със събирането на вземания "трябва да се подхожда внимателно". Знаете какво е състоянието на фирмите, знаете, че ако една част от тях, особено малките, бъдат притиснати да си платят всичко, което дължат, може и да фалират, и тогава вече нищо няма да получим, предупреди тя.

По думите на Тодорова, за момента са спрени всички плащания, които не са неотложни, и спестеният ресурс се насочва към лечебните заведения. Всичко, каквото сме могли да икономисаме, сме насочили към болниците, заяви тя.

Междувременно, се очертава сериозен проблем по отношение на консумативите. Касата дори не може да заплати сто процента и някои доста по-евтини консумативи, каквито са ставите например, каза управителят на НЗОК и изрази надежда, че този проблем ще бъде решен с въвеждането на допълнителните фондове, което здравното министерство обещава за есента на 2014 година.

Като светлина в тунела за българското здравеопазване Румяна Тодорова посочи възможността бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран от 1 юли догодина, след като се направи разчет на похарчените и необходимите средства.

Според Тодорова, ако по времето на правителството на ГЕРБ не са били взети 1.5 милиарда лева от здравните вноски, за да се ползват за други цели, до драматичната ситуация с финансите сега е нямало да се стигне.

Контролът в Здравната каса на практика не е контрол

"Не съм чула някой да даде точен отговор за какво са похарчени тези 1.5 млрд. лева. Чува се, че били дадени за пенсии, но това са само приказки. Нека някой да излезе и да каже за какво бяха употребени нашите здравни вноски. Контролът, който е в НЗОК на практика не е контрол. НЗОК само плаща в момента: някои ѝ казва какви лекарства да купува, други ѝ казват колко да купува, трети ѝ реимбурсира парите, четвърти ѝ взема парите. Това е в момента. Нека обществото да е ангажирано към НЗОК, нека да ни помага. Да се вземат мерки от властимащите за изтичането на пари, за лекарствената политика и т.н.", призова Румяна Тодорова.

Тя настоя за законодателни промени към по-ефективен междинен контрол за харченето на средствата, смята управителят на НЗОК.

В момента касата проверява документите, а както знаете, те са перфектни, отбеляза Тодорова. Според нея не се знае обаче дали всичко, за което се дават пари, реално се прави. "Чувам, че из страната бродят хора с чужди здравни книжки, лекарят няма как да знае. Ние това не можем да го хванем. Има здравни досиета, но и интересът към тях е малък", каза Тодорова.

"Пирогов" е в "остра фантомна болка на липсващ крайник"

Уверенията на властта обаче не могат да успокоят лекарското съсловие.

"Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”. Така директорът на "Пирогов” доц. Стоян Миланов коментира в четвъртък пред бТВ намерението на болницата да преустанови плановия прием на пациенти, след като НЗОК обяви, че ще изплати само 80% от дейността ѝ.

По думите му проблемът е на Здравната каса и той не следва да рефлектира върху болниците.

"Писна ми от много думи – реформа, лимит. За толкова години създадохме един здравен Квазимодо и не спирам да си задавам въпроса - защо? В момента това е вик и сериозен симптом много хора да се замислят. Не мога да правя персонални обвинения. Виковете за оставка в момента са безсмислени”, коментира още Миланов.

Той съобщи, че към момента няма отказани планови операции, но "ако така продължаваме, болницата ще се декапитализира, ще влезем в лавина на задължения, от която не можем да излезем”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?