НЗОК е предвидила 5 млн. лева за джипита в отдалечени райони

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е предвидила за 2010 г. 5 млн. лв. за общопрактикуващи лекари от 1033 неблагоприятни практики, които се намират на територията на цялата страна, съобщиха в понеделник от касата.

Отделени са и средства за зъболекари, обслужващи такива райони. Те са в размер на 477 471 лв и ще бъдат разпределени между 812 неблагоприятни практики.

За същата цел през 2009 г. НЗОК е изплатила на общопрактикуващи лекари от 905 неблагоприятни практики 3 914 808 лв. Общо 271 дентални лекари, работещи в неблагоприятни условия, са получили за 2009 г. 363 498 лв.

Сумите, които ще получават общопрактикуващите и денталните лекари за работата си в отдалечени, разпръснати и трудно достъпни райони, както и в такива, които са екологично замърсени, са в различен размер и се определят по специална методика, разработена от НЗОК.

Преференциите са за общопрактикуващи и дентални лекари, работещи в труднодостъпни и отдалечени от здравни заведения селища, или за амбулатории, които обслужват две или повече населени места.

Важни критерии са също дали районът е екологично замърсен, както и някои характеристики на обслужваното население (практика, която обслужва и домове за медико-социални грижи, както и население с висок процент безработица, или живеещо при неблагоприятни битови условия). За да попадне дадено населено място в списъка, то трябва да отговаря на два или повече от посочените критерии.

За януари НЗОК ще изплати 279 572 лв. на 697 практики, определени като неблагоприятни и 34 001 лв. на 216 неблагоприятни дентални практики.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?