НЗОК е притисната и от 85 млн. очакван преразход за лекарства

Разходите за новите терапии са по-притеснителни за касата от дълговете в чужбина

НЗОК е притисната и от 85 млн. очакван преразход за лекарства

Докато чертае планове как да отиграе ситуацията с дълговете към чуждите фондове за лечение на българи в ЕС, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сериозно притеснена и от очертаващия се за поредна година голям преразход за онкомедикаменти в болниците. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания на фонда, на което се обсъжда въпросът с дълговете към чуждите каси и схемите, по които те ще се изплащат.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков преразходът за лекарства може да достигне 85 млн. в края на годината.

“Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35 млн. лева – 85 отидоха“, коментира той.

Сериозни притеснения изразява и другият зам.-министър в надзора - Жени Начева, която е негов председател.

Разходите за лекарства са по-притеснителни от дълговете в чужбина

“Аз честно казано за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, коментира тя.

Според нея проблемът с лекарствата е по-сериозен от дълговете към чуждите каси.

От думите ѝ става ясно, че в касата засичат преразход, още преди да е започнало плащането на т.нар. нови молекули, чието финансиране умишлено се бави за след влизането в сила на новия рамков договор от 1 април, когато ще заработят и нови контролни механизми.

“Ако трябва ще пратим контрол във всяка болница, която изписва и назначава онколекарства. Въвели сме механизъм за контрол на остатъчните количества в болниците, защото знаете, че там най-много се разхищава ресурс. Не сме финализирали още договарянето на отстъпките, защото отлагаме сключването на договорите за новите молекули, да не влязат още сега веднага, докато уточним правилата и процедурите, поне от 1 април с новия рамков договор. Там не знаем какъв ще е мащабът на проблема. В момента говорим, че има преразход дори и за сега съществуващите молекули без да са влезли новите. И там за мен е по- неконтролируем разходът, защото тук, ако имаме партньори, с които да провеждаме разговори, то за лекарствата такива няма. За мен там ще е най- голямото предизвикателство“, коментира Начева.

През миналата година здравната каса е платила за онкомедикаменти в болниците 327.7 млн. лева, докато в бюджета ѝ за тази година по това перо са заложени 282 млн. лева. Общият бюджет за лекарства на касата заедно с медикаментите за домашно лечение тази година е 1 млрд. лева и по него също се очаква преразход.

Отсега е ясно, че няма как с по-малко средства от похарченото през миналата година НЗОК да посрещне едновременно очаквания 5% ръст и сметката за падналия в последния възможен момент мораториум върху плащането на иновативните терапии, дори и след като фармацевтичната индустрия върне 160 млн. лева под формата на отстъпки.

Това поставя касата в особено тежка ситуация, тъй като за първа година тя вече не може да разчита и на пари от оперативния си резерв, който беше сведен до санитарния минимум от 3% или 114 млн. лева.

В същото време след скандала с дълговете към чуждите фондове и подписването на рамковия договор, с който се дават 150 млн. лева допълнително за увеличение на цените на клиничните пътеки в болниците, здравният министър Кирил Ананиев гарантира пред премиера, че здравната каса ще остане финансово стабилна до края на годината.

Същевременно Ананиев се ангажира, че догодина бюджетът за разплащане с чуждите фондове ще бъде удвоен, което автоматично намалява възможностите на касата да увеличи разходите си по други пера като лекарствата.

Касата е притеснена от задаващите се още нови молекули

От думите на Начева обаче става ясно, че проблемът с лекарствените разходи на НЗОК догодина ще се задълбочава.

“Аз знам, че от Комисията по оценка на здравните технологии идват страшно много нови молекули, които ще се появят през 2019 г. Какво ще бъде тяхното отражение все още не знаем, но процесът в никакъв случай не е спрял на нивото, на което е към днешна дата - появяването на нови медикаменти доста скъпи при това, недоказали себе си. Както коментирахме, че и на европейско ниво дебатът е насочен към тази посока, предизвикателствата стават много големи, но мисля, че ако нещо не се промени по-стратегическо, не мисля, че бюджетът на касата ще може да удържи, ако не се вземат по-съществени мерки. Говорим за 2019 г., но то започва и от тази година подготовката на 2019 г“, коментира Начева.

НЗОК иска да плаща за терапевтичен резултат

На този фон в Надзорния съвет на касата отново започват да се обсъждат мерки, с които да бъде подобрен контролът върху отпускането и прилагането на онкомедикаментите в болниците, за които в последните години представители на здравните власти многократно изразяват резерви, че се извършват злоупотреби.

Според Бойко Пенков плащането на лекарствата от страна на здравната каса трябва да се обвърже с терапевтичен резултат.

“Имаме само един изход за лекарствата да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че уважаемата компания, която предлага новата молекула вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща. Следващият въпрос е това, ако го въведем как следим за резултата“, коментира Пенков. Той дава пример, че има показатели като например преживяемост, с които болниците няма как да излъжат касата.

“Но трябва да се въведе сега. Ефектът е чисто психологически и е много възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, защото съм позволил да се включи неподходящ пациент, аз няма да го включа. Строго спазване на показанията, при които се включва дадена терапия“, коментира Пенков.

През тази година за първи път се въвежда проследяване на ефекта от новите терапии като лечението и проследяването ще се осъществява само в няколко големи увинелситетски болници в София, Пловдив и Варна. Засега не е ясно дали НЗОК ще стъпи върху данните от това проследяване, за да въведе плащане за резултат през следващата година или ще разчита на други механизми за обвързването на плащането с резултата.

Споделяне

Още по темата

Още от България