НЗОК извади пари за онкология от резерва си, но още умува за болниците

НЗОК извади пари за онкология от резерва си, но още умува за болниците

Всички разходи за онколекарства и медицински дейности в онкологичните болници ще бъдат изплатени от здравната каса напълно и до края на годината лимити за тези дейности няма да бъдат налагани, реши надзорният съвет на институцията. От резерва на касата ще бъдат извадени 3.2 млн. лева за онколекарства за март и предстои да бъде уточнено колко точно ще се плати на онкоболниците за надлимитна дейност, стана ясно след заседанието на надзора късно във вторник.

Отложено е било решението за разпределянето на допълнителни средства за болниците, които оказват спешна помощ, тъй като още се доуточнява коя болница колко да получи. Това трябва да стане ясно на заседание на надзора на 12 май.

Според първоначалния проект на касата най-много допълнителни средства – над 3.5 млн. лева трябва да получи "Софиямед", а близо 3 млн. лева ще получи друга болница на същия собственик – Михаил Тиков – "Пълмед" в Пловдив. Най-голямата болница в страната – университетската болница "Свети Георги" в Пловдив ще получи допълнително около 2.3 млн. лева. Около 1.5 млн. лева допълнително ще получи МВР-болница, а малко под 1.5 млн. лева – института за спешна помощ "Пирогов". Приблизително същата сума допълнително получава и варненската болница "Света Марина".

Здравният министър Петър Москов вече обясни, че допълнителни средства за оказване на спешна помощ ще получат болници, за които след направен анализ е установено, че действително приемат най-тежките случаи и където линейките на бърза помощ карат пациенти.

Според предложението на касата към болниците трябва да бъдат разпределени допълнително 34.5 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България