НЗОК не може да поеме помощните средства за хората с увреждания и иска година отсрочка

НЗОК не може да поеме помощните средства за хората с увреждания и иска година отсрочка

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма капацитет да поеме дейностите по осигуряването на помощни средства за хората с увреждания от 2020 г., каквато отговорност ѝ беше вменена с приетия миналото лято Закон за хората с увреждания под натиска на протестите на майките от движението “Системата ни убива“.

Досега тази дейност се извършва от Агенцията за социално подпомагане, но от януари 2020 година трябва да премине към НЗОК. За да стане това, здравната каса още през август трябва да организира търгове за пособията, трябва да бъде изготвен и съвместен механизъм с МЗ за предоставянето на помощните средства като инвалидни колички, бастуни, патерици, различни помощни медицински столове, болнични легла и др.

НЗОК не е подготвена, не разполага и с необходимия кадрови ресурс да обезпечи тази дейност, става ясно от стенограмата от едно от последните заседания на Надзорния съвет на НЗОК. Затова иска отсрочка от една година и вместо от януари 2020 прехвърлянето да е от януари 2021 година.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев обяснява, че прехвърлянето на плащанията не е проблем, проблемът е прехвърлянето на дейностите. “Само за информация, във всички 410 общини в държавата има служби към Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че ние трябва да вземем дейността, която касае помощните средства, трябва на всеки гражданин, който има нужда, да се прави индивидуална оценка“, коментира той.

Дечев обяснява, че има 30 000 деца, които са обект на социална оценка, наблюдение и адаптация, около 120 000 души до пенсионна възраст и 500 000 души в пенсионна възраст. “Всичко това се прехвърля без институцията да е подсигурена кадрово“, коментира Дечев.

Надзорният съвет на НЗОК възлага на Дечев да изпрати мотивирано предложение до здравния министър за едногодишната отсрочка.

Председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева посочва, че не може да поеме ангажимент дали отсрочката ще бъде приета, “тъй като знаете през какво премина гласуването на тези закони, знаете какви консенсуси се постигнаха“.

Пакетът социални закони, сред които и този за хората с увреждания, беше приет в условията на безпрецедентен няколкомесечен протест с палатков лагер на майки на деца с увреждания до Народното събрание. По текстовете беше постигнат изключително крехък консенсус, след като многократно бяха редактирани и пренаписвани, така че да се отговори на исканията на протестиращите майки.

В надзора на НЗОК обаче коментират, че тях никой не ги е питал, когато са приемани промените. Управителят на НЗОК среща подкрепата на бизнеса и синдикатите в надзора, които се съгласяват, че това са социални дейности и не е редно да се прехвърлят на НЗОК.

“Във връзка с реформата, която предстои в здравеопазването, предлагаме тези дейности да се прехвърлят там, където им е естественото място, а не в НЗОК. Тук идва въпросът, когато се демонополизира НЗОК, тази дейност застрахователните компании ли ще трябва да я извършват и колко ще им се плати за това?“, коментира представителят на БСК Григор Димитров.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков дава пример с Италия, където тези дейности са делегирани на фирми. “В момента, в който това помощно средство стане ненужно на даден човек, поради различни причини – смърт, повреда или счупване на помощното средство, компанията го взима обратно, рециклира го, ремонтира го и го дезинфекцира, след което това средство отива при новия нуждаещ се. Реално не се разходват непрекъснато финансови ресурси за нови средства“, посочи той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България