НЗОК не се отказва от планираните рестрикции в болничното финансиране

НЗОК не се отказва от планираните рестрикции в болничното финансиране

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не възнамерява да коригира изготвената от нея нова методика за финансиране на болниците догодина, която предвижда още по-големи рестрикции от сегашните прогнозни бюджети. Това стана ясно след среща между ръководството на касата и представители на Българския лекарски съюз. Директорът на касата Пламен Цеков е отхвърлил исканията на съсловната лекарска организация да се създаде съвместна комисия, която да изготви нова, взаимно приемлива, методика за финансиране на болниците, съобщиха за Mediapool участници в срещата.

 

Новата методика предизвика недоволството на лекарите с това, че въвежда още по-строги лимити. Докато сега болниците имат фиксирани бюджети, в рамките на които трябва да си правят сметката колко болни и с какви диагнози могат да лекуват, то от догодина ще имат ограничение не само в парите, а и в броя болни, които могат да лекуват по всяка една клинична пътека. Т.е. всяка болница ще има зададено ограничение, например, колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко стомашни, гинекологични, урологични операции и т.н. може да направи. Отсега се очаква, че новият ред ще доведе до раздуване на и в момента съществуващите листи на чакащите в някои болници. Директорът на НЗОК обаче вече коментира, че според него новата методика няма да доведе до дълги листи на чакащите.

 

В съсловието се опасяват, че новата методика ще даде зелена светлина да се фаворизират определени болници според политическата принадлежност на ръководството им или на кмета на съответната община. И през тази година се появиха съмнения, че прогнозните бюджети на болниците са формирани по неясни критерии и на някои са отпуснати необосновано високи бюджети. До средата на 2010 година НЗОК плащаше на болниците за всяка извършена от тях дейност, но впоследствие бяха въведени фиксирани бюджети с цел икономии.

Лекарите вече не веднъж се заканиха, че ако НЗОК наложи едностранно новата методика, те няма да подпишат нов Национален рамков договор за 2013 година, което означава, че и догодина ще се работи при същите цени на медицинските услуги.

На срещата между лекарите и НЗОК е станало ясно още, че догодина не може да се очаква съществено увеличение на бюджета на касата. Лекарите дори се опасяват, че след като бъдат прехвърлени нови дейности от страна на здравното министерство към НЗОК, парите за здравеопазване, всъщност, ще се окажат по-малко. Освен това има притеснения, че малкият срок, в който новите дейности трябва да се прехвърлят, може да създаде проблеми и закъснения при лечението на пациенти.

 

На срещата лекарите са попитали и дали НЗОК ще предяви претенции към 50-те млн. лева трансфер към МЗ, който беше обявен за противоконституционен, но Цеков е отговорил, че не. От БЛС настояваха тези средства да бъдат използвани от касата през тази година за покриването на медицински дейности. Става въпрос за пари от здравни вноски, които НЗОК трябваше да преведе на здравното министерство, но след като КС се произнесе, че това е противоконституционно, парите остават блокирани. За да се разреши на НЗОК да ги даде за медицински дейности, е необходима актуализация на бюджета ѝ, каквато засега не се предвижда и едва ли ще има до края на годината. Най-вероятно точно тези 50 млн. лева ще се дадат през следващата година за покриването на разходи за скъпи медицински консумативи.

На срещата е станало ясно още, че надлимитната дейност на болниците ще бъде платена за първото и третото тримесечие, а за второто все още е под въпрос и ще се решава евентуално през октомври. Все още не е ясно дали лимитите догодина ще са базирани на дейността на болниците в рамките на прогнозните бюджети или ще се отчита и надлимитната дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България