НЗОК незаконно цензурира информация за решенията си

Общественият фонд оряза от последната си стенограма дискусиите по важни решения

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и управителят й д-р Дечо Дечев, сн. БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е цензурирала незаконно стенограмата от последното заседание на Надзорния си съвет, като е орязала дискусиите, съпътстващи взимането на поредица важни решения, установи проверка на Mediapool. Законът за здравното осигуряване задължава НЗОК да публикува пълни стенограми от заседанията си, за да има публичност как се взимат решенията за управлението на над 4 млрд. лева от здравните вноски на хората.

Съгласно чл. 16 ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за заседанията на Надзорния съвет се съставят пълни стенографски протоколи. Решенията на Надзорния съвет трябва да се публикуват на интернет страницата на НЗОК най-късно на следващия ден след заседанието, а стенограмите до 7 дни от датата на заседанието. Сроковете за публикуване на стенограмите обаче системно не се спазват и се публикуват 2 седмици, а понякога и месец след заседанието. Стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК на 24 септември беше публикувана едва на 11 октомври, петък. При това цензурирана.

Като начален час на заседанието в нея се посочва 16.05 часа, а като час на приключване – 18 часа, т.е. заседанието е продължило почти 2 часа. Обемът и видът на стенограмата обаче не съответстват на 2 часа работа и дискусии.

От публикуваната стенограма излиза, че точките просто са изчетени от председателя на Надзорния съвет Жени Начева и единодушно приети без никакви обсъждания и предложения, без никой от членовете на надзорния съвет да вземе отношение по който и да е въпрос. Единствено по втората точка е дадена думата на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да обясни кои са новите медицински изделия, за които НЗОК ще плаща.

Точките в дневния ред са 20, а стенограмата е с обем 17 страници, в които е отразено само за какво се отнасят и какво е решено. Изчитането на така публикувания текст отнема не повече от 20 минути, колкото би трябвало да продължи заседанието, ако действително само това е било казано на него.

Представителят на Българската стопанска камара (БСК) в Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров потвърди пред Mediapool, че действително е имало дискусии по време на заседанието и той лично е взимал отношение. В публикуваната стенограма, с която той още не се беше запознал обаче, думите му са орязани.

“Имаше дискусии, как да е нямало дискусии? Аз лично взех отношение и изразих притеснение за събирането на отстъпките за лекарства. Най-големият проблем там е, че имаме изоставане при събирането на отстъпките по веригата и моето предложение беше на всяко заседание на Надзорния съвет на НЗОК да се внася и писмена информация по този въпрос, докъде сме стигнали и това да се прави до края на годината непрекъснато. Защото ако не ги съберем, ще имаме проблем с приключването на годината“, обясни Димитров.

Миналата година НЗОК също имаше изоставане в събирането на отстъпките за лекарства от фармацевтичните компании, но по думите на Димитров тогава те са постъпвали по-ритмично. Предложението му всеки месец управителят на НЗОК да информира Надзорния съвет за събраните отстъпки действително е прието и отразено като решение, но самата дискусия, какво е точно изоставането в събираемостта и конкретните данни, въз основа на които е възникнала дискусията, липсват.

Димитров посочи, че дискусия е имало и по друга точка в дневния ред - докога ще бъдат назначавани лекари на половин длъжност в болниците, за да се осигури дейността им. По време на заседанието е взето решение по изключение да бъде разрешено на двама лекари да оказват медицинска помощ на половин длъжност в болницата в Монтана и това да се впише в договора на болницата с НЗОК, за да могат да се изпълняват 13 клинични пътеки в областта на урологията и така да се осигури достъпът на пациентите от Видин и Монтана до медицинска помощ.

“Аз специално поставих въпроса, не че съм против, но доколко ще е ефективна работата им, защото в крайна сметка това са анестезиолози, хирурзи. Това не е чиновническа работа“, коментира Димитров. Подобна дискусия също липсва в стенограмата.

Също така, според стенограмата, без дискусии са взети още 18 решения. Предоставена е информация за делата на болници срещу НЗОК за неизплатена надлимитна дейност, за която също не присъства нито ред в стенограмата. Решението за откриването на преговорите с Българския лекарски съюз за новия рамков договор също е взето при пълно мълчание и липса на дискусии, става ясно от публикуваната стенограма. Пак при пълно мълчание и без въпроси са взети още решения за откриване на няколко обществени поръчки и др. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?