НЗОК незаконно удържала милиони от фармацевтите

НЗОК незаконно удържала милиони от фармацевтите

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) незаконно е удържала няколко милиона лева от аптеките и търговците на едро. Това стана ясно след като петчленен състав на ВАС потвърди решение на тричленния от юни миналата година, с което се отменя указание на директора на НЗОК за пределната цена на лекарствата, заплащанa от касата.

През януари миналата година директорът НЗОК за пореден път издаде указание, с което едностранно надценките на аптеките и търговците на едро бяха драстично намалени. Български фармацевтичен съюз заведе дело пред ВАС и през юни 2008 г. тричленен състав на съда определи действието като незаконно и отмени тези цени.

"Здравната каса няма законово правомощие да регулира цените на дребно. На практика НЗОК е иззела правомощията на държавата по регулирането на лекарствените продукти", се посочваше тогава в решението. Директорът на НЗОК няма право да определя цени.

Това се прави от комисията по цените на лекарствата към Министерски съвет. От НЗОК обжалваха решението пред петчленен състав на ВАС, но той само потвърди решението, което става окончателно.

От фармацевтичния съюз коментират, че и към момента НЗОК продължава да нарушава закона като все още заплаща лекарствата по-ниските цени.

Споделяне

Още от България