НЗОК няма да даде на болниците предизборно обявените 19.5 млн. лв.

Финансовото министерство е отказало изплащането на надлимитната дейност за миналата година

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) няма да изплати гласуваните предизборно 19.5 млн. лева за финансиране на извършената надлимитно дейност на болниците за 2016 година. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на институцията от 11 април, която бе публикувана едва във вторник.

Решението за плащането на надлимитната дейност на болниците за миналата година беше взето от надзора на НЗОК на 18 януари, в последните дни на втория кабинет “Борисов“. Ставаше въпрос за 18.8 млн. лв. медицинска дейност и около 400 хил. лв. медицински изделия, които болниците са отчели като извършени над определените им лимити.

Добрата новина беше съобщена от тогавашния здравен министър Петър Москов, който до този момент бе твърдо против плащането на надлимитната дейност на болниците, считана от него за незаконна, защото е над договорените между касата и партньорите ѝ бюджети. Внезапната промяна в позицията беше обяснена с подобрения контрол след въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците, от която ще се спестят средства. В последствие при служебния кабинет пръстовите отпечатъци в болниците бяха отменени от съда като незаконно въведени.

В последствие изпълнението на обещанието беше отложено за след 1 април, когато влиза в сила Националния рамков договор. Обещанието за плащането на надлимитната дейност бе и една от причините Българският лекарски съюз (БЛС) да подпише рамковия договор с условията, по които ще се работи през тази година.

Сега се оказва, че пари за плащането на надлимитната дейност няма. Въпросът за предоставянето на парите е поставен от представителя на пациентските организации в надзора Пламен Таушанов.

“Ние писахме писмо на министерство на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем. Най-кратко казано е това“, обяснява управителят на касата Глинка Комитов. На репликата на Таушанов, че касата не е поделение на министерството, председателят на Надзорния съвет Михаил Христов го съветва да прочете Закона за публичните финанси, след което бърза да закрие заседанието.

Неизплащането на надлимитната дейност допълнително ще засили напрежението между Лекарския съюз и касата, след като през последните седмици болници от цялата страна се оплакват от орязани бюджети. Оказа се, че обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев гъвкави лимити за болниците, всъщност са по-ниски от миналогодишните с възможност за надхвърляне в рамките на 3% буфер. Така в крайна сметка болниците ще продължат да работят при същите финансови ограничения.

Отделно от това Лекарският съюз води дела за неразплатената надлимитна дейност за 2015 година в размер над 50 млн. лева и вероятно ще потърси по съдебен ред и неплатените суми за 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?