НЗОК няма да наказва аптеките за хаоса с лекарствата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да прави проверки и да налага санкции на аптеки за липсата на медикаменти за различни заболявания, която се изостри след влизането в сила на новия позитивен лекарствен списък от 1 юни.

От касата обясниха в четвъртък, че предпочитат да изчакат "с ясното разбиране и желание пациентите да получат навреме необходимите им лекарства".

След влизането в сила на новия списък настъпи хаос с лекарствата първо заради необходимостта от актуализация на софтуера на аптеки и лекари, а паралелно с това медикаменти масово изчезнаха от аптеките. Фирмите-дистрибутори са изтеглили лекарствата си от много от аптеките заради промените със заплащането им след влизането в сила на новия списък и сега фармацевтите масово не могат да изпълняват рецепти по здравната каса.

От НЗОК съобщиха, че до момента имат сключен договор с 1 931 аптеки и на сайта на всички районни здравноосигуриелни каси ще има актуална информация за аптеките, сключили договор с НЗОК, както и на тези, които са заредени с напълно заплатените продукти.

Всички фармацевти, които работят с касата, са длъжни да доставят в срок до 24 часа лекарствата, заявени от пациенти. При възникване на проблеми с намирането на определени медикаменти или доставката им в аптеките пациентите могат да подават информация и сигнали в НЗОК и РЗОК.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?