НЗОК няма да плаща за приети пациенти без електронна регистрация

НЗОК няма да плаща за приети пациенти без електронна регистрация

Приемът и изписването от болница на всеки пациент ще бъдат отчитани в единна регистрационна система от 1 април. От Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) предупредиха в четвъртък, че всички болници трябва да внедрят системата от следващия месец, в противен случай лечението на пациенти, които не фигурират в електронния регистър, няма да им бъде заплащано.

Целта е да бъде завишен контролът над хоспитализациите и да се избегнат злоупотреби, които ощетяват финансово касата. Данните за приема и изписването на пациенти ще се следят в реално време в НЗОК. При приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата личен документ.

След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в централното управление на НЗОК. Цялата процедура ще отнема няколко секунди. При напускане на лечебното заведение пациентът отново ще трябва да представи документ, за да се регистрира изписването му.

До момента обаче само 88 болници подават данни в регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение, което да е внедрило регистрационната система.

В шест области броят на въвелите регистрационната система спрямо общия брой договорни партньори е минимален . Благоевград  - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

Ако в момента на хоспитализация здравно осигуреният няма личен документ, системата отчита това, а по-късно в заявлението за прием се отбелязва датата, на която документът е бил представен.

Личните документи, с които ще може да се прави регистрация, са лична карта, паспорт, зелен паспорт от старите, моряшки паспорт, карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, удостоверение за  пребиваване на граждани на ЕС, разрешение за постоянно пребиваване, временни удостоверения от МВР при изгубен личен документ.

Споделяне

Още по темата

Още от България