НЗОК обеща да улесни отпускането на лекарства за пациентите с ревматологични заболявания

НЗОК обеща да улесни отпускането на лекарства за пациентите с ревматологични заболявания

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има визия както за премахване на постоянните експертни съвети (ПЕС) за отпускането на скъпото биологично лечение за пациенти с ревматологични заболявания, така и за улесняване на режима за издаване на протоколи за лекарства за домашно лечение. Това е уверил новият управител на касата д-р Дечо Дечев представители на пациентски организации на среща в сряда. От Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит са подарили на Дечев ръкавица в знак на протегната за сътрудничество ръка.

На срещата в НЗОК са били обсъдени няколко теми, като основната е несъгласието на пациентската организация с въведените от НЗОК изисквания всеки новооткрит пациент с равматоиден артрит, както и пациент, на когото се сменя терапията, да преминава през постоянно действащия съвет в София.

През пролетта пациентски организации и лекари се обявиха срещу принуждаването на хора от цялата страна да пътуват до София, за да да им бъде назначена биологична терапия, каквито са новите изисквания на касата.

От фонда тогава обявиха, че целят повишаване на контрола, за да са сигурни, че скъпото лечение се отпуска само на хора, които действително имат показания за лечение с него.

По повод недоволството на пациентите срещу новия ред от лекарствената дирекция на касата тогава дадоха пример, че от 8 пациенти, разгледани на едно заседание на експертния съвет, отпускащ терапията, едва половината са били показани за лечение с нея.

Курсът на лечение на един пациент с ревматоиден артрит с биологични терапии варира между 12 000 и 18 000 лева с различните медикаменти при сходен терапевтичният ефект, заради което от касата обмисляха да обвържат плащането с ефекта от лечението.


На срещата в сряда представителите на пациентската организация са споделили с новия управител намеренията си да работят за изграждане на единен регистър на ревматологично болните по примера на Португалия и Испания, като изразиха желание за партньорство с НЗОК.

Дечев е заявил, че институцията е отворена за дискусии с пациентската организация за изграждане на регистър и за развитие на програма за ранна диагностика на заболяването.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?