НЗОК откри само обичайни нарушения в “Пирогов“

От НЗОК оповестиха в сряда резултатите от извършената от нейни експерти проверка в болница “Пирогов“. От изнесеното става ясно, че откритите нарушения са по-скоро рутинни и не е открито нищо фрапиращо.

Експертите са проверили медицинската документация на пациенти по време на тяхната хоспитализация в клиниките по изгаряния и пластична хирургия, ортопедична травматология, както и в отделенията по обща и спешна урология за възрастни.

 

Трима пациенти не са били открити в болницата. “В някои от случаите медицинската документация е била попълнена предварително за следващ ден или са нанесени поправки в нея“, съобщиха от касата. Заради откритите нарушения проверяващите са предложили на столичната здравна каса в пет от случаите извършената дейност по клинични пътеки да не бъде платена на “Пирогов“, ако бъде отчетена.

 

Подобни нарушения НЗОК открива от години в почти всички лечебни заведения по време на рутинния контрол, който упражнява и обикновено санкционира лечебните заведения. Самият директор на НЗОК Пламен Цеков коментира преди ден, че нарушенията, които са открити в “Пирогов“, се срещат в почти всички лечебни заведения.

 

Проверката в “Пирогов“ обаче бе показна и “внезапна“, а информационният повод беше това, че е надхвърлила бюджетния си лимит.

 

В петък в болницата влязоха както проверяващи от НЗОК, така и самият здравен министър Десислава Атанасова и хора от инспектората на министерството.

 

От здравното министерство обаче не са излезли с официални резултати от проверките, а Атанасова подхвърли, че в лечебното заведение са раздадени 2 млн. лева хонорари за три години, без да се уточнява между колко хора са разпределени, по колко пари на човек са получени и има ли нещо нередно в това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?