НЗОК отпуска 15 млн. лева допълнително на болниците

НЗОК отпуска 15 млн. лева допълнително на болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде 15 млн. лева допълнително на 146 болници, оказващи спешна помощ, реши надзорният съвет на институцията на заседание в сряда.

Средствата ще бъдат разблокирани от резерва на касата. Зам.-здравният министър и член на надзора Ваньо Шарков съобщи, че по този начин ще се увеличат бюджетите на университетските болници с 2 процента, а на останалите - с 1 процент. Най-много средства са предвидени за "Пирогов" - около 1 млн. лева, съобщи Шарков. По-рано се предвиждаше най-крупна сума – 3.5 млн. лева допълнително да получи "Софиямед", но заради липса на разчети решението беше отложено и средствата за болниците ревизирани. Сега "Софиямед" получава 400 000 лева.

Шарков заяви, че няма да се увеличават бюджетите на болници, които не оказват спешна помощ.

Той коментира още, че няма основание да се смята, че пациенти ще останат без лечение при сливането на онкоцентровете, психиатричните и кожните центрове с областните болници.

"Целта на обединението е гражданите да получават комплексно обслужване", посочи Шарков.

Той обясни, че сега ако пациент, който страда от психиатрично заболяване, има пневмония и е приет за лечение в център за психично здраве, не може да се лекува от пневмонията, защото центърът получава средства само от министерството и не работи с касата.

Освен това вливането на диспансерите в местните болници било препоръчано от Световната банка, обясни Шарков.

Споделяне

Още от България