НЗОК отрече забавени дългове към Румъния, където отказаха лечение на българско дете

НЗОК отрече забавени дългове към Румъния, където отказаха лечение на българско дете

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщи в петък, че няма забавени неразплатени задължения към румънската здравна каса и не е наясно с мотивите на румънската страна да откаже лечение на българско дете.

НЗОК дължи на румънската здравна каса за лечение на български граждани в румънски лечебни заведения едва 28 000 лева, като стриктно спазва сроковете на европейския регламент. Падежът на 4 от дължимите плащания е през 2019 г., а на едно – през юни 2020 г, обясниха от фонда.

Срокът за разплащане между отделните страни по европейския регламент е 18 месеца.

Същевременно от януари 2018 г. до ноември 2018 г. 85 румънски здравноосигурени граждани са получили помощ в български лечебни заведения от пакета на НЗОК. Заплатената сума от касата за тяхното лечение е в размер на 87 996 лв.Тези средства подлежат на възстановяване от румънската здравноосигурителна каса също в 18-месечен срок.

НЗОК има просрочени задължения към други европейски фондове, най-вече към Германия, с която е постигнато споразумение за разсрочено плащане. През миналата година стана ясно, че НЗОК дължи около 270 млн. млн. на европейски партньори, от които 130 млн. - просрочени.

Заради дълговете и забавеното разплащане има съмнения, че европейски болници отказват лечение на български пациенти поради несигурност кога ще си получат парите. Това е бил мотивът и за отказаното от Румъния лечение на 9-годишния Стефан, страдащ от спинална мускулна атрофия, както по-рано тази седмица разказа неговият баща – Веселин Радойчев.

От НЗОК твърдят, че са издали формуляр за лечението на детето в Румъния , въпреки че са получили неизрядна оферта от Фонда за лечение на деца и с издадения формулар гарантират, че НЗОК ще плати лечението на румънската страна. Отделно от това НЗОК е потвърдила с три имейла до румънската каса, че ще плати. Въпреки това детето получава отказ.

“Първоначално родителите на детето са кандидатствали за лечението му със скъпоструващ лекарствен продукт във Фонда за лечение на деца. В документите, получени от Фонда в НЗОК за издаване на европейски формуляр S2 за планово лечение, липсва предоставена официална оферта от лечебното заведение в Румъния. Приложена е кореспонденция между служител на Фонда за лечение на деца и лекар от лечебно заведение в Румъния. Това е пореден случай, в който Фондът за лечение на деца предоставя на НЗОК неизрядна документация. Въпреки това, НЗОК е издала формуляр S2 на детето“, обясниха в петък от НЗОК.

“Независимо от издадения формуляр S2, с който НЗОК удостоверява, че ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лечението на детето средства в 18-месечен период – както е според европейското законодателство, на 20 и 21 декември 2018 г., както и на 2. януари 2019 г., касата, на 3 имейла, е потвърдила на CNAS (румънската здравна каса – централа в Букурещ), че ще заплати лечението на детето (срещу представения формуляр) по реда на европейските регламенти за координация за социална сигурност Р№883/2004 и Р№987/2009, като сумата е 572 379 лв. за двумесечен курс на лечение“, казаха от касата.

Въпреки това румънската здравноосигурителна институция е отказала да направи тези разходи в полза на детето и затова то е било изписано на другия ден след хоспитализацията му, без да бъде проведено лечение.

В НЗОК не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение, както и за мотивите на румънския фонд за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България