НЗОК плаща 16 млн. лева за надлимитната дейност на болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отпусне допълнително 16 млн. лева на болниците, обяви директорът на касата Пламен Цеков във вторник. Парите ще покрият разходите на лечебните заведения за извършена от тях дейност над предварително определените им бюджетни лимити.

 

В средата на месеца стана ясно, че болниците са в преразход от 9 млн. лева през първото тримесечие, заради което в някои от тях започнаха проверки. От касата съобщиха, че тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие и отпуснатите 16 млн. лева трябва да покрият надлимитната дейност на болниците за около половин година. Допълнителните пари идват от излишъка, който касата е реализирала.

 

Преди две седмици стана ясно, че за първото тримесечие на годината НЗОК има излишък от 32 млн. лева. За същия период почти всички лечебни заведения бяха превишили предварително определените им бюджети, като според директора на касата притеснителното е, че преразходът идва предимно от нови дейности. Тоест, с разкриването на ново отделение или болница пациентите се увеличават вместо да се преразпределят между съществуващите.

 

По време на среща с болнични директори във вторник в Пловдив Цеков им напомни, че НЗОК има договор с всяко лечебно заведение за определена бюджетна рамка, която трябва да бъде спазвана. “Въпрос на добър мениджмънт е всеки управител на болница да планира по приоритети средствата, с които разполага“, коментира той.

 

Цеков заяви, че в средата на годината не може да се направят големи промени в методиката, по която се плаща на лечебните заведения, защото средствата вече са разпределени по сегашните правила. Затова по нова методика ще може да се работи от следващата година.

 

Цеков запозна болничните мениджъри с идеята си от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Той смята, че по този начин парите ще се изразходват максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.

 

На срещата стана ясно, че НЗОК предвижда да бъде въведена система, чрез която до третия час от приема на пациент в определено лечебно заведение в касата ще постъпват данни за него. Така чрез информационната система на НЗОК ще може да се проследява потокът от пациенти по области.

Споделяне

Още от България