Пресирана от бунтовете в системата

НЗОК плати на лекарите и болниците изцяло изработеното за януари

От Лекарския съюз настояха за отмяна на рестриктивните методики за плащане

НЗОК плати на лекарите и болниците изцяло изработеното за януари

На фона на ескалиращото недоволство в здравната система срещу намалените бюджети на болниците и орязаните направления за прегледи и изследвания Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обяви, че превежда за януари с 25% повече от предвиденото за извънболничната помощ и с 8.2 млн. лева повече за болниците.

Съобщението на касата, че е превела повече пари от очакваното за януари дойде минути след като от Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че заради новите методики на касата бюджетите на болниците в страната са намалени с между 15% и 30%, а направленията за преглед при специалист и изследвания са орязани с 15-20% при положение, че средствата, с които разполага системата тази година са същите като миналата.

От Лекарския съюз настояха за премахването на методиките и връщането на миналогодишните, тъй като с тях се блокира достъпът до здравеопазване на хората. Управителят на касата Пламен Цеков от своя страна съобщи, че още днес ще предложи връщане на старите правила, но само за доболничната помощ.

На лекарите и болниците се плаща изцяло изработеното за януари

От НЗОК съобщиха, че на личните лекари, специалистите, зъболекарите и лабораториите се изплаща в пълен обем извършената от тях дейност за януари, като преведените средства са с 25% повече спрямо предварително утвърдените разчети. Специалистите получават над 17 821 000 лева, което е с 4 217 000 повече спрямо планираните разходи. 15 080 000 лева получават личните лекари, което е повече с 1 037 000 спрямо предварителните разчети. При предварително определени 5 484 000 лв. за изследвания, НЗОК изплаща на лабораториите 6 941 000 лева.

Средствата, които ще получат болниците за извършената от тях дейност по клинични пътеки, клинични процедури и високоспециализирани дейности, са 101 000 000 лева. Това представлява 8 270 000 лева повече от предварително заложената рамка. Още 6 309 000 лв. са изплатени за хемодиализа. Така болниците получават заплащане в пълен размер на дейността, която са отчели, казаха от НЗОК.

БЛС настоява за отмяна на новите методики на касата и връщане на старите

По-рано от Лекарския съюз обявиха, че бюджетите на болниците в страната са намалени с между 15% и 30%, а направленията за преглед при специалист и изследвания са орязани с 15-20%. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че методиките на касата налагат пълна рестрикция на достъпа до здравеопазване- от семейния лекар до болницата.

Райчинов настоя за връщането на миналогодишните методики, които макар и да не били идеални, поне осигурявали спокойното функциониране на системата. “Ако до началото на протеста ни утре Цеков внесе в Министерския съвет искане за отмяна на методиките и внесе старите от 2012 година ние няма да имаме причина за протест и системата ще се успокои“, каза Райчинов.

По-късно управителят на НЗОК Пламен Цеков съобщи, че още днес ще предложи на Надзорния съвет на касата да се върнат правилата от миналата година за работа в доболничната помощ. Така лекарите и специалистите ще могат да надвишават с 10 на сто направленията без съгласието на здравната каса.

Просрочените дългове на болниците са 147.8 млн. лева, почти половината са на ВМА

Просрочените задължения на болниците към февруари са 147.8 млн. лева като почти половината от тях се дължат на натрупаните дългове на Военно-медицинската академия (ВМА) за 66.3 млн. лева. Това сочи справка на Министерството на финансите за просрочените дългове на лечебните заведения от началото на мандата.

За сравнение през 2009 година просрочените задължения на болниците са били 123.9 млн. лева.

Задълженията на държавните болници запазват относително постоянно равнище или около 33% от общите задължения, докато просрочията на общинските болници отчитат темп на нарастване.

Болниците с най-голям размер на просрочените задължения към края на януари 2013 година са ВМА – 66.3 млн.лв., МБАЛ “Киркович" Стара Загора - 15.5 млн.лв., УМБАЛ “Свети Георги" Пловдив - 8.5 млн.лв., МБАЛ Бургас - 7.3 млн.лв., МБАЛ Пловдив - 4.9 млн.лева, “Пирогов“ - 3.5 млн.лв., Пета МБАЛ София - 2.8 млн.лв., МБАЛ Петрич - 2.1 млн.лв., Първа МБАЛ София - 1.7 млн.лв. и МБАЛ Димитровград - 1.6 млн.лв. Още

Той се обяви срещу договарянето на частни и отделни условия за някои болници, за да се потуши недоволството, защото по думите му това е корупция, а правилата трябва да са еднакви за всички.

От съсловната организация увериха, че болниците няма да връщат пациенти, но ако се продължи да се работи по новата методика на касата, лечебните заведения ще натрупат още повече дългове за ток, парно, вода и към доставчици на медикаменти. Не така стои въпросът в извънболничната помощ обаче, където пациентите или ще бъдат връщани заради липсата на направления, или ще бъдат принудени да си платят сами прегледите и изследванията.

Парите на болниците намалени с около 100 млн. лева

От Лекарския съюз са направили груби сметки, че през тази година са разпределени около 100 млн. лева по-малко за болниците и недоумяват кое налага икономии, при положение, че в бюджета на касата са заложени същите средства като миналата година. Лекарите подозират, че финансовият министър в оставка Симеон Дянков може да е заръчал да се спестят пари.

Лекарите смятат, че не трябва да има ограничения колко пациенти по всяка от клиничните пътеки могат да преминат, което е един от основните проблеми на новата методика.

Зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов даде пример, че НЗОК е сложила лимит от три операции за премахване на апендицит за цялата година на многопрофилната болница в Мадан, но за януари там са направени четири операции.

Той съобщи, че бюджетите на бившата окръжна болница в София “Света Анна“, Специализираната болница по онкология в София и болница “Света Екатерина“ са намалени с около 25-30%. На всички лечебни заведения в Ямбол бюджетите са намалени с около 24%, в Перник – с 20%, във Варна – с 25-30%.

Талоните за прегледи и изследвания са орязани с 15-20%

Д-р Диана Чинарска от управителния съвет на съюза съобщи, че лекарите в доболничната помощ “с ужас установили“, че са намалени с между 15-20% талоните за преглед при специалист и за изследвания. Личните лекари масово са започнали да пишат писма до касата за увеличаване на лимитите, но междувременно, когато пациентът отиде на преглед, няма да има талони за преглед и изследвания, и няма да е възможна смяна на лекарствата му.

“Пациентът или трябва да си плати изследванията или да дойде следващото тримесечие“, посочи Чинарска.

“Пациентите се изписват бързо от болница, тъй като нямат възможност да ги държат дълго и те отново се обръщат към семейния лекар, който няма възможност да му назначи прегледи и изследвания“, заяви тя.

Чинарска даде пример, че в големи групови практики, които са получавали по 8 000 лева за изследвания миналата година, сега получават по 6 000 лева.

От 3% до 5% от лекарите могат да излязат на протест

По повод насрочените за четвъртък протести на лекарите Райчинов заяви, че не повече от 3% до 5% от лекарите могат да излязат, а другите трябва да са на работа. “Нашата професия е такава, че няма как лекарите да излязат едновременно на организиран протест“, каза той.

От съсловната организация продължават да искат оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков като според проведена анкета в различните градове на страната 80% от лекарите подкрепят това искане.

“Нямаме нищо против д-р Цеков като човек, личност, гражданин на страната, имаме против как се управлява НЗОК. Дадохме му възможност още лятото да преосмисли тази методика, дадохме му аргументи до какво ще доведе“, каза Райчинов.

Той допълни, че БЛС няма да прави предложения за това кой да е следващият управител на НЗОК, но посочи, че може да се избира измежду някой от директорите на райнните каси и дори измежду бивши управители на касата. Райчинов коментира, че с предишния управител на касата Нели Нешева се е работело по-добре, защото тя е съгласувала методиките на касата с БЛС, въпреки че не е била длъжна, и тогава болниците са успели да върнат 60 млн. лева задължения.

Лекарите настояха и за информация има ли сметка на НЗОК в БНБ, колко средства има в нея и какви лихви са натрупани. От кореспонденция между БЛС и Министерството на финансите ставало ясно, че всички отклонени от НЗОК излишъци и други средства през последните години се намирали по сметка на касата в БНБ. Райчинов подозира, че подобна сметка вероятно е открита наскоро като в нея би трябвало да има около 90 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България