НЗОК подписва с фирмата, спечелила търга за пръстовия идентификатор

НЗОК подписва с фирмата, спечелила търга за пръстовия идентификатор

Търгът за пръстовия идентификатор не е обжалван в законовия срок от загубилия кандидат и НЗОК ще сключи договор с класирания на първо място консорциум “Стемо Гама Консулт".

Неговата оферта на стойност 477 000 лева с ДДС беше оценена по-високо и предпочетена пред тази на другата фирма “Контракс“, която даде цена от 109 000 лева с ДДС. Двете фирми предложиха доста различни технически решения, откъдето идва и разликата в цената.

От касата обясниха, че по-скъпият софтуер е с по-висока степен на защита на личните данни, които ще се обработват. Освен това предлаганият от спечелилата търга фирма продукт има възможност за надграждане, което значи, че след време към системата ще могат да се интегрират и друг тип електронни услуги.

За сметка на НЗОК е само изграждането на самия софтуер, докато договорните ѝ партньори като болници, аптеки и лекарски кабинети ще трябва за своя сметка да се снабдят с четците за пръстите. Спечелилата фирма е дала цена от 286.80 лева за един четец.

От юни чрез пръстовата идентификация пациентът трябва да удостоверява, че наистина се намира в аптеката или болницата и по този начин ще разрешава плащането от здравната каса на една или друга услуга.

Все още обаче има доста неясноти около правното регламентиране на системата с пръстовата идентификация, което прави въвеждането ѝ лесно за атакуване в съда. Досега министерството я е регламентирало само през наредба, без да има законово основание за това. Системата няма да залегне и в Националния рамков договор между лекарите и касата, след като Лекарският съюз отказа да го подпише.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?