НЗОК предупреди за фалшиви съобщения от нейно име

НЗОК предупреди за фалшиви съобщения от нейно име

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предупреди в четвъртък, че от няколко дни се разпращат фалшиви съобщения от нейно име с обещание за възстановяване на суми и призив за попълване на формуляри с лични данни, което е незаконно и може да бъде използвано за злоупотреби и изнудване.

"От няколко дни в интернет пространството се разпространява спам-съобщение, като се ползват части, съдържащи насочване към мейл адрес на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – nhif.bg, в което се казва, че на гражданите ще бъдат възстановявани различни суми, след проверка на личното им "здравноосигурително досие". За целта трябва да бъдат попълнени формулярите, прикачени към съобщението и те да бъдат потвърдени на посочена връзка", информираха от фонда и уточняват, че съобщението не е изпращано от НЗОК.

Тъй като подобни действия са противозаконни и представляват възможен опит за изнудване на гражданите, НЗОК е информирала компетентните органи, за да предприемат необходимите мерки.

"НЗОК обръща внимание на гражданите да подхождат внимателно към съобщения от непознати адреси, които получават на електронните си пощи", допълват от институцията.

Споделяне

Още от България