НЗОК проверява лечението на хепатит в цялата страна

Фармацевтичната индустрия също смята, че е ощетена от пловдивската схема с аптеките-фантоми

НЗОК проверява лечението на хепатит в цялата страна

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверява лечението със скъпо струващите безинтерферонови терапии за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените от фонда на аптеките, съобщиха от здравната каса за Mediapool.

Заради сигнала касата е разпоредила проверка на всички терапии за хепатит С, не само на конкретната компания.

Проверката обхваща периода от януари 2016 година до 15 април 2018, като районните каси са започнали вече да подават обратна информация на НЗОК, която тя трябва да обобщи, след което ще изнесе данни. Това не е първият подобен случай, при който фармацевтична компания се оплаква, че внесените от нея опаковки са по-малко от тези, които НЗОК е платила на аптеките. След подобен сигнал от друга компания преди три години бяха засечени случаи на хора, които изобщо не знаят, че са лекувани с въпросния медикамент.

Проверката за разминаването във внесените и платените от касата опаковки идва на фона на разкритията от последните дни, че служители на районната здравна каса в Пловдив са присвоили над 1 млн. лева посредством схема с аптеки фантоми, злоупотребявайки с данните на реални пациенти. Цялата схема се крепи на пробойни в системата за контрол на касата, с които пловдивските ѝ служители са били наясно и от които са се възползвали.

От НЗОК обаче не могат да коментират конкретни данни от разследването, включително информацията за слабости в софтуера на касата, които не позволяват извършването на адекватен контрол.

Според фармацевтичната индустрия ощетена от тази схема е не само здравната каса, защото е възможно компаниите да са плащали отстъпки на фонда за въпросните фиктивни опаковки.

“Тази ситуация показва, че в системата има пробойна, която ощетява както касата, така потенциално и фармацевтичните компании. Става ясно, че има случаи на фиктивно отчетени и платени от касата опаковки. Тъй като обаче компаниите за голяма част от продуктите плащат отстъпки, ако НЗОК плаща фиктивни опаковки, това означава, че е възможно компаниите да плащат отстъпки за тези фиктивни опаковки“, коментира пред Mediapool Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

При терапиите за хепатит С компаниите връщат обратно като отстъпка в НЗОК около половината от стойността на медикамента.

От касата заявиха, че хипотетично компаниите биха могли да са ощетени от подобна схема, но в момента не са, защото докато трае проверката те не връщат отстъпки във фонда.

“Ние не знаем дали това, което стана известно, се случва само в Пловдив и само за лекарствата за хепатит. Плащането на фиктивни опаковки се отразява и на ръста на разходите за лекарства, като в момента не е ясно каква част от този ръст се дължи на фиктивно отчетени опаковки“, коментира Денев.

Според индустрията вместо да се говори постоянно за механизми за ограничаване достъпа на пациентите до иновативни медикаменти, какъвто беше опитът да се наложи мораториум за плащането им в края на миналата година, първото което трябва да се направи, е да се затворят пробойните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?